English / Nederlands

Genealogie

De productie van op "Moutwijn" gebaseerde Genever

Deze pagina laat de belangrijkste stappen zien uit de vervaardiging van "Schiedamse Oude Genever, gemaakt uit "Moutwijn", zoals dat gebeurde bij de firma W. Hasekamp & Co. in Schiedam. Deze oude foto's laten een vervaardigingsproces zien, dat niet langer in gebruik is.

***

Moutwijn is een product, gemaakt uit graan (voornamelijk gerst), dat wordt gefermenteerd, om natuurlijke alcohol te verkrijgen. Deze Moutwijn is de basis voor (uiitsluitend de beste kwaliteit) "Nederlandse Oude Genever".

Zoals u wellicht al gelezen hebt op de pagina over de geschiedenis van W. Hasekamp & Co., waren er rond het einde van de negentiende eeuw honderden Moutwijn-fabrieken in Schiedam.
Enkele jaren na de Eerste Wereldoorlog, in 1922, waren er nog maar zeven over: W. Hasekamp & Co., "Hollandia", Hulstkamp, Jansen, De Koning, "De Maas" (Nolet) and Wittkampf.

Hoewel de volgende beschrijving geschreven is in de tegenwoordige tijd, om hem prettiger leesbaar te maken, wordt dit proces hoogstwaarschijnlijk nergens meer toegepast!Het graan, dat gebruikt wordt in het productieproces van moutwijn, komt uit het buitenland, voornamelijk uit de Verenigde Staten van Amerika.

Gerst laden Schip van W. Hasekamp

Hier zien we twee afbeeldingen van een van de schepen van W. Hasekamp & Co., dat graan lost uit een zeeschip in de haven van Rotterdam.

De eerste stappen van het productieproces van moutwijn bestaat uit het voorbehandelen van de gerst, het kiemen ervan en het koken van de gekiemde gerst. Het uit de gerst afkomstige zetmeel wordt gemengd met mout, Het mengsel van mout en gekiemde gerst wordt in een soort pan gedaan. De juiste temperatuur is daarbij essentieel.

Gerst wordt ontkiemd in het mouthuis Kookpan

Op de bovenstaande foto's ziet u de vloer van het mouthuis (links), bedekt met graan om het te laten kiemen en de kookpan voor het graan (rechts).
Een kleine hoeveelheid van het mengsel van gekiemde gerst en mout wordt een contact gebracht met melkzuurbacteriën, om een complete verzuring tot stand te brengen. Dit gedeelte wordt weer aan de rest toegevoegd en er wordt tevens gist toegevoegd foor fermentatie.

Rows of mash-backs

Op de foto hierboven vindt de fermentatie plaats en wordt de moutwijn geboren.
Iedere "connaisseur" zal deze moutwijn prefereren boven synthetisch verkregen alcohol, verdund met water. De hierboven (versimpeld) beschreven processtappen geven de alcohol een speciaal aroma.

Warm-room

De gistcellen heb ben zich inmiddels sterk vermenigvuldigd, tijdens het fermentatie-proces, en worden van de top van het vat afgeschept, drooggeperst en zijn dan geschikt voor verkoop aan bakkerijen. De gist die voor verdere moutwijn-productie wordt gebruikt, wordt onder steriele omstandigheden opgekweekt. De moutwijn wordt afgescheiden, en het restproduct wordt gebruikt als veevoer.
Maar het gevormde product - hoewel ik dat al moutwijn noemde - is nog niet de moutwijn zoals die in de Genever-productie gebruikt wordt. Het verkregen product heeft nog slechts een alcoholgehalte van 11%. Om het alcoholgehalte toe te laten nemen wordt het gedestilleerd over jeneverbessen om er Genever uit te maken.

Malt wine distillation

Deze foto toont een aantal distilleerketels, zoals ze gebruikt werden bij W. Hasekamp & Co. in Schiedam. Hierin werd de hoogste kwaliteit Genever bereikt, waarvoor de firma bekend stond.

Ik heb enkele van de belangrijkste stappen uit de productie van Oude Schiedamse Moutwijn-Genever beschreven, die niet meer bestaat.De laatste handelingen die nog moeten worden verricht zijn het vullen van de flessen, deze vorzien van een kurk en een etiket, en ze naar de klanten verschepen.

Shipping the product

Deze laatste foto laat de verzendingsafdeling zien.

Terug naar de geschiedenis van het bedrijf.


Link naar een website over de geschiedenis van Schiedam

Link naar een pagina over moutwijnproductie in het verleden.


***

***

Privacy verklaring voor deze site