English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Openbaar vervoer in Thailand (Deel 1)

Dit is de eerste pagina van een serie over het openbaar vervoer in Thailand. Deze pagina's zijn vooral bedoeld om aan een visuele indruk te geven, maar hier en daar geven ze ook gedetailleerde informatie. Ook bevatten deze pagina's een aantal praktische tips.Algemene middelen van openbaar vervoer

Het eenvoudigste en goedkoopste middel van openbaar vervoer in Thailand is de "Samlor" (letterlijk "drie wielen").

Samlor Blik vanuit een Samlor

U vindt "Samlors" overal in Thailand, behalve in het centrum van Bangkok. Het verkeer is daar te druk. Maar in rustige delen van Bangkok en in de buitenwijken zijn ze ook te vinden. Denk niet dat u zich in een "Samlor" snel voortbeweegt!Vraag de bestuurder ook niet om met twee personen in een "Samlor" te mogen zitten.

***

Een modern variant op dee "Samlor" is the motorfiets taxi.

Motorfiets taxi's

Je ziet ze overal in Thailand en ze zijn erg populair bij de Thais, omdat ze goedkoper zijn dan "Tuk-Tuk's" (zie hieronder), en maar een beetje duurder dan Samlors. Meestal zijn de bestuurders ervan te herkennen aan gekleurde vesten over hun shirt.

U rijdt met hen - zoals overal in het openbaar vervoer in Thailand - op eigen risico, dus als ik u was zou ik in ieder geval vragen om een helm! Ik verbaas me er altijd over hoeveel van deze motorfiets-taxi's hun passagiers meenemen zonder ze een helm te lenen, en ik verbaas me er nog meer over hoeveel passagiers dit accepteren!

***

De volgende fase in het openbaar vervoer in Thailand zn de "Tuk-Tuk's".

A Tuk-Tuk in Bangkok Blik vanuit een Tuk-Tuk

Ze zijn alleen goedkoper dan een taxi als u hard afdingt, wat ze vaak niet accepteren. Tuk-Tuk's beginnen - officieel - bij 20 Baht, terwijl taxi beginnen bij 35 Baht. Tuk-Tuk's zouden dus goedkoper zou moeten zijn. Ja, maar als je weet hoe je moet afdingen, oftewel als je weet wat het normale tarief voor je afstand is.

Ik was de weg ooit kwijt in Bangkok, en uiteindelijk besloot ik om in een Tuk-Tuk mijn hotel terug te vinden. Ik liet de bestuurder een visitekaartje van het hotel zien. Hij bestudeerde het aandachtig en zei dat de rit erheen 70 Baht kostte (meestal zeggen ze overigens dat een rit 100 Baht kost). Ik kon afdingen tot 50 Baht, maar ... hij nam de eerste straat rechts, toen de eerste straat links en daar stond ik bij mijn hotel! Minder dan vijf minuten! Het normale tarief zou dus 20 Baht zijn (het minimum), maar als buitenlander betaalde ik 50 Baht (en als ik niet afgedongen had 70 Baht). Maar goed, het is wel leuk om in een Tuk-Tuk te rijden. Dat moet ik toegeven!Bangkok

Nu komen we bij het openbaar vervoer, specifiek voor Bangkok.

Stadsbussen

Standaard bus in Bangkok Blik in een standaard bus

Er zijn verschillende soorten bussen in Thailand, en in Bangkok in het bijzonder! Op de linker foto ziet u een "normale" bus in Bangkok. Hij heeft geen airco en is erg goedkoop. Toch is hij redelijk comfortabel, zeker buiten de spitsuren, als u niet hoeft te staan. "Normale" bussen bestaan in verschillende kleuren, maar de rode zijn komen het meest voor.

De rechter foto is gemaakt in een "normale" rode bus. Als er monniken in de bus zijn, mogen ze op de achterbank zitten (van waar de rechter foto is genomen). Als u op de achterbank zit en er komt een monnik binnen, wees dan zo beleefd om op te staan en een andere stoel te zoeken. En als er geen zitplaatsen meer zijn, wees dan zo beleefd om te blijven staan. De achterbank is namelijk (in de eerste) plaats voor monniken. Dat is de recht. U wordt verondersteld dit te weten.

Bus route...

Een probleem met Thaise stadsbussen in het algemeen, hier geïllustreerd aan een "normale" bus in Bangkok, is dat de bestemmingen er alleen op staan in het Thais. Dus kan het een probleem zijn om te zien in welke u wilt stappen!
Maar er is nog een probleem: Normale bussen en airco-bussen (zie hieronder) hebben vaak hetzelfde nummer, maar dat betekent hier niet dat ze dezelfde route rijden! Het zijn twee volledig gescheiden netten! Dus als iemand u adviseert om een bepaalde bus te nemen, vraag dan altijd of hij of zij de normale of airco-bus bedoelt!
Sommige bussen in Bangkok hebben zowel Thaise als Engelse opschriften, maar dat zijn uitzonderingen.

Groene bus in Bangkok

Om deze pagina compleet te maken, geef ik ook een foto van een groene bus in Bangkok. Deze groene bussen zijn ook "normale" bussen, maar ze zijn kleiner en - dus - vaker vol. U betaalt hetzelfde tarief als in de grotere "normale" bussen. het lijkt erop dat deze bussen aan het verdwijnen zijn.

Oude airco-bus Nieuwe airco-bus
Blik in een airco-bus

De airco-bussen zijn jarenlang blauw geweest (zie de linker foto), maar sinds 1998 zijn er ook oranje gekleurde bussen verschenen (rechter foto). Airco-bussen zijn ook goedkoop, en comfortabeler dan de "normale" bussen, zoals blijkt uit de foto die de binnenkant toont.

Microbus in Bangkok

Dan is er de Microbus in Bangkok. Dit is een bus met gegarandeerde zitplaatsen (de bestuurder zal niet meer stoppen als alle zitplaatsen bezet zijn). Verder zijn er kranten en video beschikbaar voor de reizigers. Ze zijn relatief duur (20 Baht of meer). Ook hier de bestemmingen vaak alleen zijn geschreven op de bus in het Thais, dus je moet weten welke je nodig hebt!
Er zijn plannen om deze service te stoppen. Deze plannen zijn, voor zover ik weet, nog niet gerealiseerd. Ik heb ze in ieder geval tot ver in de 21e eeuw gezien.

Sinds juni 2000 heeft Bangkok een "damesbus". Die wordt geëxploiteerd op 10 buslijnen in Bangkok. Het idee is om de dames te beschermen tegen zakkenrollers en andere rovers, vooral rond : "betaaldag". De Thais hebben de gewoonte om grote sommen geld contant op te nemen zodra hun salaris binnen is. Dames zijn blijkbaar een gemakkelijk doelwit voor zakkenrollers en dieven geweest rond "betaaldag".
Bovendien moeten de dames gevrijwaard blijven van seksuele intimidatie in bussen. Thailand is wellicht het eerste land ter wereld met deze vrouwvriendelijke vorm van openbaar vervoer! (Kanttekening: In 2010 heb ik deze bussen niet gezien.)Klik hier om verder te gaan


***

***

Privacy verklaring voor deze site