English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Openbaar vervoer in Thailand (deel 4)
Deel 1

Dit is de vierde pagina van een serie over het openbaar vervoer in Thailand. Deze pagina's zijn vooral bedoeld om aan een visuele indruk te krijgen, maar bevatten ook een aantal praktische tips.Phuket

Nu neem ik u naar Phuket en de situatie wordt ingewikkelder. naast de Bangkok-stijl "tuk-tuk's" en de Hat Yai-stijl "tuk-tuk", is er in Phuket weer een ander klein voertuig dat ook wordt aangeduid met de term "tuk-tuk".

Een Phuket-stijl tuk-tuk Interieur van een Phuket-stijl tuk-tuk

De linker foto lijkt me duidelijk genoeg, en ik hoop dat ik nu de rechter foto kan verduidelijken. In de Phuket-stijl "Tuk-Tuk" vind u ook twee planken om op te zitten, maar die bevinden zich niet in de lengterichting van de auto, maar in de breedterichting. Dus de rechter foto is genomen terwijl ik op de plank tegenover de cabine van de bestuurder zat, kijkend in de richting van de bestuurder.

Voor deze kleine voertuigen gelden officieel dezelfde regels als voor de "Song Taew's" in Chiang Mai: Ze zouden een vaste of nagenoeg vaste route moeten rijden, en je zou er op en af moeten kunnen springen tegen betaling van een kleine vergoeding. Zo staat het ook in de officiële documentatie die u op diverse plaatsen in Phuket vindt. Helaas houden de chauffeurs zich hier al geruime teijd niet meer aan en u kunt ze alleen nog huren als taxi. En dan alleen nog als ze uw ritje niet te min vinden! Ze willen eigenlijk alleen een "tour" met u maken, en als daar geen klanten voor zijn staan de meeste gewoon de hele dag stil.

Bussen in Phuket hebben ook een ander uiterlijk dan die in Bangkok. Ze zijn voor een groot deel van hout gemaakt:

Bus in Phuket Blik vanuit een bus in Phuket

Het interieur van deze bussen is vergelijkbaar met dat van de "song taew's" in Chiang Mai, wat duidelijk op de foto's te zien is. Deze antieke houten bussen (maak er vooral een ritje mee! Ze zijn uniek) rijden vaste routes, zoals de stadsbussen in Bangkok doen.

Stoel van chauffeur in een houten bus

Deze houten bussen in Phuket zijn niet bepaald gloednieuw. Ten de bestuurder even uitgestapt was, nam ik deze foto van zijn stoel en de instrumenten. Ik betwijfel sterk of deze bus zou voldoen onze veiligheidsvoorschriften! Wees echter gerust. Ongevallen met deze bussen zijn zeer zeldzaam, als ooit al gebeuren. Op het eiland Phuket vinden de meeste ongelukken plaats met motorfietsen. Er gebeuren vrijwel dagelijks ongelukken met motorfietsen! Als u dus veilig wilt reizen op Phuket, huur dan geen motorfiets of scooter!

Roze bus in Phuket In een roze bus in Phuket

Sinds lange tijd zijn er twee busdiensten in Phuket Town. Het uiterlijk van de bussen die die diensten uitvoeren is iedere par jaar veranderd, maar in september 2009 zijn roze bussen (in song taew stijl) ingevoerd (zie de bovenstaande foto's uit 2010). Dat schijnt een zeer succesvol concept te zijn, dus ik reken erop dat die roze bussen nog wel een flink aantal jaren zullen blijven rijden. Ik beschouw ze als het beste middel van openbaar vervoer in Phuket Town, nu de tuk-tuk chauffeurs het vertikken om vaste routes tegen vaste prijzen te rijden (zoals van ze verwacht wordt).
Wat de tuk-tuk chauffeurs ook mogen zeggen, de roze bussen komen elke 15 tot 30 minuten langs. Ze kosten maar 10 Baht per rit, hoe lang die rit ook is. De ideale manier om Phuket Town te zien, zou ik zeggen!

Bushalte van een roze Phuket bus

Er zijn twee routes voor deze "roze bus". Lijn 1 gaat van "Big C" naar Saphan Hin, en lijn 2 gaat van "SuperCheap" naar een punt, iets voorbij Rama IX Park.
De haltes van deze bussen zien eruit, zoals op de bovenstaande foto (de strepen zijn interferenties door het zonlicht) bij de bushalte tekens, zoals afgebeeld op de bovenstaande foto.

Nu keren we weer terug naar het algemene openbare vervoer in Thailand:

Langeafstands-bussen

Interieur van een langeafstands-bus Halte van een langeafstands-bus

U vindt ze overal in Thailand. De buitenkant ziet er net zo uit als een (oude) touringcar. Binnen vindt je in ieder geval een TV. Als er geen tv-programma naar de wens van de bestuurder zijn, en hij geen geschikte video ("VDO")-band bij zich heeft, zal hij cassettebandjes met Thaise liedjes draaien. Deze bussen zijn meestal erg oud, maar ook met deze bussen komen ongelukken zeer zelden voor, dus ze zullen wel veilig genoeg zijn. Koop uw lange afstand buskaartjes alleen bij de loketten op de terminals of in de bus, en betaal bij anderen nooit (veel) te veel voor een kaartje voor een bus die nooit zal vertrekken. (Officieel advies van de TAT (Tourism Authority of Thailand)Treinen

Het Hua Lampong treinstation in Bangkok Hal van het Hua Lampong treinstation

De State Railway of Thailand staat - net als de NS - niet bepaald bekend om haar precisie wat betreft de vertrek- en aankomsttijden. Er zijn drie klassen, en ik zou u adviseren om de tweede of eerste klas te nemen. De derde klas heeft - ongemakkelijke - houten stoelen en als koeling slechts ventilatoren of helemaal niets tegen de hitte. De tweede klas heeft "vliegtuigstoelen" en is goed. Hij kan airconditioning of ventilatoren hebben. De eerste klas heeft comfortabele zitplaatsen en is voorzien van airconditioning.
Een nadeel van het gebruik van de trein is dat hij (erg) vaak stopt, en soms ook nog erg lang. Tijdens die oponthouden komen er lokale zakenlieden versnaperingen in de rijtuigen verkopen. U zult dus beslist niet verhongeren. Maar een treinreis kan wel lang duren. Aan de andere kant kunt u veel bestemmingen met de trein bereiken, en de spoorwegen in Thailand staan wel bekend om zijn veiligheid. Als u dus niet onder tijdsdruk staat, gebruik dan ook eens de trein.

Derde klas treinrijtuig Tweede klas treinrijtuig

Hierboven ziet u voorbeelden van een derde klas- (linker foto) en de tweede klas (rechter foto) rijtuig in een Thaise trein.

***

U kunt ook excursies maken met de State Railway of Thailand. Ik heb twee van die excursies gemaakt. Zie mijn pagina's over de excursie naar de River Kwai en de "Floating Market", via het menu aan de bovenkant van iedere pagina. Deze excursies maken altijd gebruik van derde klas rijtuigen, maar ze hebben hun charme, omdat je op een dagje uit bent met Thaise families. Deze excursies zijn alleen in het weekend en vertrekken erg vroeg! Reken op een vertrek rond 06 uur.

The right hand side of the end of the station hall Signs to the booking service

ga om een van deze excursies te boeken naar het Hua Lampong treinstation in Bangkok. Maak geen gebruik van de diensten van de personen die u in de hal aanspreken, maar loop vanaf de hoofdingang door naar het einde van de hal. Daar vindt u een kantoor voor vooraf reserveren van treinkaartjes en voor excursies (zie de rechter foto hierboven voor de borden die ernaar verwijzen). Vanaf die plek loopt u nog een stukje verder.

Plaatsen bespreken in Hua Lampong treinstation

Op deze foto ziet u de ruimte waar u moet zijn. Dit is de ruimte voor het boeken van excursies en het vooraf reserveren van treinkaartjes. Ik heb al erg veel vragen over deze service gekregen. Daarom gebruik ik drie foto's om u erheen te leiden. Ik hoop dat het op deze manier niet kan missen!

Treinkaartjes voor dezelfde dag kunt u kopen aan het eind van de hal (dicht bij de sporen), bij de daar aanwezige loketten. U kunt ze zien op de foto hierboven, met "Information" erboven.

U kunt de dienstregelingen vinden op de site van de State Railway of Thailand. Zie deze pagina.

Voor treinreizen aanbevolen door de "State Railway of Thailand", kunt u gaan naar deze pagina.  

Vliegtuigen

U weet vast wel hoe een vliegtuig eruit ziet. Ik vlieg vrijwelaltik=jd op binnenlandse vluchten van Thai Airways International. dat is een betrouwbare en veilige vervoerder.
Er zijn ook diverse kleinere Thaise binnenlandse luchtvaartmaatschappijen. Om er twee noemen: Bangkok Airways en Nok Air (een ondermaatschappij van Thai Airways International), maar er zijn er nog meer. Ik heb er geen ervaring mee, maar ze schijnen allemaal betrouwbaar te zijn.***

***

Privacy verklaring voor deze site