English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Openbaar vervoer in Thailand (Deel 3)
Deel 1

Dit is de derde pagina van een serie over het openbaar vervoer in Thailand. Deze pagina's zijn vooral bedoeld om aan een visuele indruk te krijgen, maar bevatten ook een aantal praktische tips.Ik ga verder met de middelen van openbaar vervoer, specifiek voor Bangkok.

De "Skytrain"

Skytrain in Bangkok Blik in een Skytrain in Bnagkok

Dit middel van openbaar vervoer in Bangkok werd geopend op 5 december 1999, de 72ste verjaardag van de Koning. Houd er rekening mee dat veel Thaise mensen zeggen "sa-kai-train" . Waarom dat woord zo uitgesproken wordt kunt u vinden op mijn pagina over de Thaise taal (punt 3). Reken op een ritprijs tussen de 10 en 45 Baht, afhankelijk van de afstand die u reist. Het is te hopen dat deze "Sky-trein" het verkeer op de wegen van Bangkok een beetje ontlast, maar eerlijk gezegd kon ik daar 11 jaar na de opening, in 2010 dus, nog weinig van merken!.

Vanuit de Bangkok Skytrain

De prijs die de stad heeft betaald voor dit moderne vervoersmiddel is hoog: in sommige straten - zoals Silom Road - is er nauwelijks nog daglicht over onder dit spoorwegsysteem! Het uitzicht vanaf de Skytrain is op sommige plaatsen fraai, maar niet echt indrukwekkend.

Een station van de Bangkok Skytrain Er mag niet veel!

De stations van de Skytrain zijn modern, wat niet erg verwonderlijk is, omdat het systeem pas in 1999 is geopend. De exploitant heeft ervoor gekozen om de stations "schoon" te houden, zoals te zien is aan de vele "verboden" handelingen op de borden. Ik zou de stations bijna steriel willen noemen, zonder straatverkopers. Alleen een zeer select aantal winkeltjes worden toegestaan!

Skytrain shuttle bus

Omdat de lijnen van de skytrain nog niet erg ver komen en omdat de exploitanten van mening zijn dat de Skytrain te weinig wordt gebruikt (naar mijn mening is de prijs voor inwoners van Bangkok een obstakel!), zijn er gratis pendelbussen bij sommige eindhaltes. In de meeste gevallen brengen deze pendelbussen u naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum.

Klik hier om naar de site van BTS te gaan voort alle denkbare informatie over de Skytrain

***

Nu neem ik u vanuit Bangkok mee naar een aantal middelen van het openbaar vervoer in andere delen van Thailand.

Chiang Mai


U vindt de normale Bangkok-stijl tuk-tuk's ook in Chiang Mai, maar er zijn maar weinig taxi's zoals in Bangkok. U zult ook geen bussen in Chiang Mai vinden (met uitzondering misschien van bussen van reisorganisaties, maar dat noem ik geen "openbaar vervoer"). Het meeste openbaar vervoer in Chiang Mai bestaat uit "song taews" (letterlijk "twee planken". Kijk naar de onderstaande foto's:

Song taews in Chiang Mai Interieur van een song taew

Op de linker foto ziet u twee "song taew's", een rode en een gele. De rode komen het meest voor. Zoals u hopelijk kunt zien, zijn er twee planken, tegenover elkaar, waar de passagiers op zitten. De rechter foto geeft een kijkje van binnenuit, waar u duidelijk de twee planken kunt zien.

Veel "song taew's" rijden een vaste (of bijna vaste) route door Chiang Mai en u kunt erin en eruit stappen waar u maar wilt, voor een vast tarief per persoon. Dit is een vast laag tarief, en afdingen is niet toegestaan.

Het tweede doel waar deze auto's geschikt voor zijn, is ze te huren als taxi, bijvoorbeeld voor een hele of een halve dag. In dat geval moet u onderhandelen over de prijs, maar meestal is het resultaat daarvan een beetje teleurstellend. U moet daarbij bedenken dat een volle "song taew" makkelijk tien personen kan vervoeren, en met een derde plank in het midden (die er soms is) wel vijftien personen. Dus als u er een wilt huren voor 2 personen moet u genoeg betalen om dat aantrekkelijk te maken voor de eigenaar!

Hat Yai


Hat Yai tuk-tuk

Soms kunnen de dingen erg verwarrend zijn in Thailand. U hebt eerder gezien wat in Bangkok "tuk-tuk" genoemd wordt. Hier ziet u wat ze in Hat Yai en andere zuidelijke plaatsen een "tuk-tuk" noemen. Zo is het nu eenmaal in Thailand ... Een Hat Yai-stijl tuk-tuk lijkt erg op een "song taew" in het noorden!

Korat

Samlor in Korat Tuk-tuks in Korat

In het noord-oostelijke stad Korat zijn de belangrijkste middellen van openbaar vervoer zijn hierboven afgebeeld. In de stad vindt u samlors, bussen en de Bangkok-stijl tuk-tuk's. Er zijn helemaal geen taxi's! Dus als u aankomt met de trein, staan er alleen tuk-tuk chauffeurs op het station om u naar uw hotel te brengen. Geloof die chauffeurs maar wanneer ze u vertellen dat er geen taxi's zijn!

Bus terminal in Korat

Voor excursies over langere afstanden, vanuit Korat, zijn er bussen. De foto hierboven laat u een klein deel van de zeer grote bus terminal zien. Theoretisch zijn er "standaard" bussen en bussen met airco. Maar de ervaring heeft me geleerd - toen ik er was - dat de airco-bussen doorgaans niet vertrekken op de aangekondigde tijden. Neem daarom gewoon de eerste bus die vertrekt naar uw bestemming, ongeacht welk type het is.Klik hier om verder te gaan


***

***

Privacy verklaring voor deze site