English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Openbaar vervoer in Thailand (Deel 2)
(Deel 1)

Dit is de tweede pagina van een serie over het openbaar vervoer in Thailand. Deze pagina's zijn vooral bedoeld om aan een visuele indruk te geven, maar hier en daar geven ze ook gedetailleerde informatie. Ook bevatten deze pagina's een aantal praktische tips.Op deze tweede pagina ga ik verder met specifiek openbaar vervoer voor Bangkok.

Waterbussen

Waterbus in Bangkok

Een ander middel van openbaar vervoer dat ik hier wil vermelden, en dat typisch is voor Bangkok, is wat ik wil noemen de "waterbus". Dat is een soort "long tailed boat" met een vaste route en vaste haltes, net zoals een bus. Het is een aparte sensatie om in zo'n waterbus te zitten. Er zijn maar een paar "lijnen" in bedrijf. Een ervan begint dicht bij het Democratie Monument en de Golden Mount (bij Wat Saket). Een andere in de buurt van Pratunam markt. Tussen CentralWorld en de Pratunam markt, om precies te zijn. (Daar is de bovenstaande foto genomen).

Taxi's

Taxi met meter

De taxi is een van de beste en meest comfortabele vervoermiddel in Bangkok. Er zijn twee soorten taxi's: de "normale" taxi's met alleen het woord "taxi" op hun dak en de taxi's met een taximeter, herkenbaar aan de woorden "Taxi-Meter" op het dak (zie foto). Vanaf het vliegveld naar de stad raad ik u aan om uitsluitend een taxi via de taxistandplaats te gebruiken. Volg de borden "Public Taxi" en negeer iedereen die u een taxi probeert aan te smeren voordat u bij de balies bent waar de borden u naartoe brengen. Daar krijgt u een briefje voor een (erkende0 taxiet een meter. U betaalt aan de balie, voor de garantie dat u een erkende taxi krijgt, 50 baht, en u betaalt bij aankomst aan de chauffeur de prijs op de meter. (Zie ook mijn Thailand FAQ sectie).
U wordt wel verondersteld om de tol, wanneer de taxi een tolpoortje passeert, contant aan de chauffeur te betalen. Geef hem in zo'n geval een biljet van 100 Baht. Hij geeft u dan het wisselgeld terug, of houdt het in reserve voor een volgend tolpoortje.
U zult in Bangkok waarschijnlijk geen taxi zonder meter meer aantreffen. Maar buiten Bangkok komen ze nog wel voor. Mijdt ze of spreek een duidelijke prijs af.

Taxi-meter Taxi prijs

Taximeters in Thailand zijn zeer ingenieus. De meter telt langzaam wanneer de taxi stil staat, en telt op normale snelheid wanneer de taxi rijdt. U kunt dit ingenieuze staaltje van high-tech op de linker foto hierboven zien. (De foto is niet echt scherp, omdat het moeilijk is om foto te maken in een rijdende taxi!). Op de foto kunt u zien dat de taxi tot dusverre 3 minuten stil heeft gestaan, (links boven op de meter) en dat de gereden afstand op dit moment 3.4 kilometers is (rechts boven op de meter). De totale prijs op het moment waarop ik de foto nam was 47 Baht (midden op de foto). De taximeter staat aan het begin van een rit altijd op 35 baht. Dit is overigens al meer dan 10 jaar zo; misschien wel meer dan 20 haar!
Geloof een chauffeur nooit wanneer hij zegt dat zijn meter niet werkt! Deze Thaise taximeters falen nooit! (Zie mijn ervaring op dit punt met een taxichauffeur op deze pagina).
Op de rechter foto hierboven ziet u een tabel waarmee u kunt het tarief precies kunt berekenen. (Nogmaals, het is moeilijk om zo'n foto te nemen, dus vertel mij niet dat het niet scherp. De informatie is wel leesbaar, denk ik. Klik om te vergroten). Ook die tabel is al vele jaren ongewijzigd!

En houd u aan de volgende regel: Neem geen taxi die staat langs de weg stil staat. Houd altijd een rijdende taxi aan. Chauffeurs van taxi's die langs de weg staan zullen u altijd de bekende vraag stelen "Taxi, mister?" en altijd, ik herhaal altijd, proberen een vast tarief te vragen, of proberen u een "tour" aan te smeren waar u niet om gevraagd hebt!Express Boats

(voor prijzen zie verder naar beneden op deze bladzijde)

Het volgende middel van openbaar vervoer in Bangkok dat ik wil laten zien is de "Express Boat Service". Dit vervoermiddel in Bangkok is waarschijnlijk het enige dat (nog?) geen last heeft van files, hoewel het verkeer op de Chao Phraya-rivier steeds drukker wordt.

Express Boat Service Interieur van een Express Boat

Dit is een prima manier om langs de Chao Phraya-rivier te reizen. Het is goedkoop en relatief snel. Naar mijn mening is de Express Boat Service is ook een uitstekende manier om een rondvaart langs delen van de stad te maken. U koopt een kaartje voor een paar Baht en u kunt reizen van -zeg- Rama III Road, tot Nonthaburi. Het is een ontspannende tocht. Mijn enige opmerking daarbij is, dat er ook op de rivier een spitsuur is, waarin de boten erg vol zijn. In Bangkok begint de avondspits om ongeveer om 16.00 uur.

Sinds 2002 is het gebruik van de Express Boat Service gemakkelijker geworden. Ik zal het huidige systeem iets verder uitleggen.

Pier N1 Pier N3

De pieren hebben sinds 2002 nummers gekregen. De pier van Nonthaburi (de meest noordelijke pier) is pier N40, de pier bij het "Oriental Hotel" is nummer N1 (zie de linker foto hierboven), de volgende pier in zuidelijke richting is de "centrale pier" (0), die een mogelijkheid heeft om over te stappen op de "Skytrain" (zie hieronder), en de vier meer zuidelijk gelegen pieren heten S1 tot S4. De meeste kaarten van Bangkok bevatten deze nummers nu, en reizen met de Express Boat is daarom erg eenvoudig geworden! Er worden ook gratis kaarten voor de Express Boat Service verspreid bij hotels en sommige pieren. Verder is bij veel pieren een overzicht van de complete service te zien.
Maar er is meer: er zijn in feite vier Express Boot diensten: De normale dienst, die stopt bij elke pier, de oranje dienst (oranje vlag), die stopt op ongeveer de helft van de pieren, de gele dienst (gele vlag), die maar bij enkele pieren stopt, en bedoeld is voor het spitsverkeer (en alleen dan in bedrijf is) en de groene dienst (groene vlag) die vrijwel overal stopt, en aan de noord- en zuidkant een paar pieren verder gaat dan de andere diensten, maar ook alleen tijdens de spits in bedrijf is.
In de praktijk zult u eigenlijk vrijwel uitsluitend te maken hebben met de oranje dienst.
De pieren zijn gemarkeerd met vlaggen, in de kleur van de diensten die er stoppen. Zie de rechter foto hierboven: Op de pier van de foto stoppen alle densten. Als er geen vlag is, stopt alleen de "normale" dienst er.

Express Boat met oranje vlag Express Boat met gele vlag

Om het plaatje compleet te maken met foto's, zijn hier zijn een boot van de oranje dienst (linker foto) en een boot van de gele dienst (rechter foto).

Chao Phraya Tourist Boat Vlag van de Chao Phraya Tourist Boat

Sinds 2003 is er een nog een nieuw type Express Boot: de Chao Phraya Tourist Boat. Van deze nieuwe boot kunt u alleen gebruik maken voor een vast bedrag per dag. U kunt er dan zo vaak als u wilt op- en afstappen. U kunt ze herkennen aan hun blauwe vlag. Zie de twee foto's hierboven. Maar deze boot heeft wel een beperkt bereik: alleen van het Centrale pier tot de pier van Banglampoo, en hij stopt niet bij alle pieren. Een behoorlijk beperkte dienst dus vergeleken bij de andere Express Boat diensten! Hij stopt echter wel bij alle pieren die interessant zijn voor toeristen. Ik zie eigenlijk alleen maar een voordeel in het gebruik van deze boot voor mensen die te verlegen zijn om te communiceren met de kaartjesverkopers(sters) op de normale boten. U kunt kaartjes kopen voor de toeristenboot op alle pieren waar hij stopt,en aan die loketten spreekt men ook Engels.

Tarieven voor de Express Boat (oktober 2010, al sinds vele jaren niet gewijzigd):

- zonder vlag: 9, 11, 13 Baht (afhankelijk van de afstand)
- oranje vlag: 13 Baht
- gele vlag: 18, 27 Baht (afhankelijk van de afstand)
- blauwe vlag (Chao Phraya Tourist Boat): 150 Baht (per hele dag)

Als u uw bestemming kunt bereiken over de rivier, is de Express Boat het gemakkelijkste middel van openbaar vervoer in Bangkok. En onthoud: Op de Centrale Pier (een pier verder in zuidelijke richting dan pier N1 in de buurt van het Oriental Hotel) kunt u van de Express Boat overstappen op de Skytrain, die hierna wordt besproken.Klik hier om verder te gaan


***

***

Privacy verklaring voor deze site