English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Inleiding tot Thailand Deel 1

Het "Land van de Glimlach", is niet alleen mijn favoriete vakantiebestemming, het is ook het land waar mijn vrouw vandaan komt.

Deze pagina is bedoeld om u een eerste indruk van Thailand te geven. Hoewel deze pagina vooral bedoeld is voor "beginners" voor Thailand, denk ik ook wel een aantal nuttige tips te kunnen geven aan meer 'ervaren' reizigers!

Let op: Deze pagina is niet meer helemaal up-to-date, maar ik zou hem niet kunnen herschrijven met het enthousiasme dat ik had, kort na mijn eerste bezoek aan Thailand! Daarom laat ik hem zoals hij is. De meeste informatie is overigens nog correct.Aankomsthal in Bangkok

Wat zijn uw indrukken wanneer u voor het eerst naar Thailand gaat? U zult waarschijnlijk overweldigd worden. U begint uw bezoek waarschijnlijk in Bangkok. De aankomsthal (noot: van het oude vliegveld), met alle geldwisselkantoren, is hierboven te zien. Gebruik geen taxi van een van de chauffeurs die u in de aankomsthal aanspreken! Loop door naar de officëele taxistand bij de uitgang (zie de FAQ van deze site voor gedetailleerde instructies).
Bij het verlaten van het luchthavengebouw, zal er een hitte van rond de 30 °C als een blok op u neervallen.

Voordat u uit de terminal vertrekt, zult u al worden begroet met het eerste Thaise woord dat u moet kennen, en dat "Hallo" betekent. Omdat u uiteraard het Thaise alfabet nog kunt lezen (en ik durf wel te zeggen dat u dat waarschijnlijk nooit goed zult leren!), is dit eerste woord ook voor u 'getranslitereerd'.
Houd er rekening mee, dat de tweede letter "S" in dit woord uitgesproken wordt als een "T" (om redenen die uw begrip ver te boven gaan op die eerste dag!)..

Thaise begroeting
Thaise begroeting (vertaald)

U zult waarschijnlijk een taxi te nemen naar uw hotel. Dat is een zeer comfortabele en betaalbare manier om u in Bangkok te verplaatsen(zie voor details de FAQ sectie van deze site) en u komt daarbij meteen in een van de ergste files ter wereld terecht:

File in Bangkok Weg onder betonnen bouwsel

De Thaise regering heeft geprobeerd iets aan het fileprobleem te doen, door het maken van "Express Ways" boven bestaande wegen, en door het openen van een paar "Skytrain" routes. De "Skytrain" werd geopend op 5 december 1999. Deze ingrepen helpen weliswaar een beetje, maar kijk eens naar de rechter foto hoe het is om onder de betonnen "monsters" te lopen, die met deze "vooruitgang" gepaard gegaan zijn!

U moet leren wennen aan de permanente verkeersopstoppingen die kenmerkend zin voor Bangkok, of u wilt of niet. Maar dat is slechts één aspect van Bangkok. Zodra u hiermee vertrouwd bent geraakt, zult u snel ontdekken waarom Thailand ook wel "Het Land van de Glimlach" genoemd wordt. Overal glimlachen de mensen naar u! Dit is niet een soort truc om het toerisme te bevorderen, maar het is echt! Ga naar de markt en de verkopers zullen naar u glimlachen, of u iets koopt of niet. Neem een taxi en de chauffeur glimlacht u toe. Dit geeft een speciale "kick". Dat kan ik u uit eigen ervaring verzekeren.

***

Bangkok heeft gelukkig meer te bieden dan alleen drukke straten. Het heeft ook rustige plaatsen. Ik houd er bijvoorbeeld van om tot rust te komen in de buurt van de Chao Phraya-rivier. Als u een hotel neemt aan de rivier, ziet u ongeveer zoiets als op de onderstaande foto, wanneer u uit het raam kijkt. Die foto is genomen vanaf een van de balkons van een "Riverfront" kamer in het Royal River Hotel, het oudste hotel op de westelijke oever van de rivier (de "Thonburi kant").

Chao Praya rivier in Bangkok

Op de bovenstaande foto ziet u een erg rustig deel van de rivier, in ten noorden van Bangkok. Meer naar het zuiden (of liever gezegd: meer naar het centrum van de stad) is er meer verkeer op de rivier, en er zijn veel meer hotels langs de rivier. Houd er wel rekening mee dat de hotels langs de rivier daar duurder zijn dan in het noorden!
Hoewel ik de voorkeur geef aan een hotel aan de rivier, hebben anderen een andere voorkeur. Een zeer populair gebied bij toeristen is het gebied rondom Sukhumvit Road. Daar zijn veel 'guesthouses', bars en winkels. U zult er ook veel Indiase kleermakers vinden. Nu heb ik niets tegen Indiase kleermakers, maar naar mijn bescheiden mening moet je in Thailand naar een Thaise kleermaker gaan. Zie hieronder en het FAQ-gedeelte van deze site waar die zijn te vinden.
Maar als u toch gaat voor een verblijf in de wijk Sukhumvit, realiseert u zich dan dat u vrij ver van de meeste bezienswaardigheden zit. Ik ben zelf niet dol op de wijk Sukhumvit, en de foto hieronder laat zien waarom: ik vind het er te chaotisch. Kijk nog eens naar de foto van de rivier, hierboven, ter vergelijking.

Het Sukhumvit Road gebied

Als u wilt logeren in een eenvoudig pension, kan ik u aanraden om naar de wijk Banglampoo (soms gespeld als "Banglamphu") te gaan. Dat is een relatief rustige wijk, niet ver van veel toeristische attracties en het is overigens ook een wijk waar u veel Thaise kleermakers kunt vinden. Een andere plaats waar die te vinden zijn is in de buurt van het GPO (hoofdpostkantoor) in Charung Krung Road. Hieronder ziet u een typische straat in Banglampoo.Straat in Banglampoo Kleine straat in Banglampoo

Om maar weer terug te gaan naar de rivier: Een type boot dat alleen in Bangkok te vinden is, is de "long tailed boat". Vergeet dus niet om er een foto van te maken. Meestal wordt er een "dak" van zeil over uitgerold om de passagiers te beschermen tegen de zon (of soms ook tegen de regen). Zie de rechter foto.

Long tailed boten Bovenkant van een long tailed boot

Andere plaatsen waar je altijd rust kunt vinden zijn de honderden tempels in Bangkok. U kunt er in de meeste gevallen vrijelijk rondlopen. In sommige "toeristische" Tempels wordt een entreeprijs gevraagd. Beschouw die als een donatie voor het onderhoud. Het nemen van foto's van de indrukwekkende Boeddha-beelden in en rond Tempels is altijd toegestaan.
Tijdens mijn eerste bezoek aan Bangkok dacht ik nog dat het mogelijk zou zijn om foto's te maken van alle de Tempels in Bangkok, inclusief de vele Boeddha-beelden. Ik heb later begrepen dat dit een taak is die veel verder reikt dan de mogelijkheden van één persoon in é&ecute;n mensenleven!
Er zijn letterlijk honderden Tempels in Bangkok, en er worden voortdurend nieuwe bij gebouwd. Maar bijna allemaal zijn ze een bezoek waard. Dus blijf gewoon binnenlopen in de Tempels. Dat hoort zeker bij het krijgen van uw eerste indruk van Thailand.
Een selectie van Tempels in en rond Bangkok is elders op deze site te vinden. (Volg het pull-down menu aan de bovenkant van elke pagina.)

Een willekeurige Tempel Een liggende Boeddha

Dit is een voorbeeld van een "gewone" Tempel, ergens in Bangkok. U vindt er een rustige plek om even te zitten. Bij de beroemde,meer toeristische, Tempels kan het vrij druk worden, maar rond deze Tempel waren we bijna de enige bezoekers op dat moment.

Monniken wachten op de boot

Boeddhistische monniken zijn niet alleen te zien in de tempels, maar overal in de stad (en het land). Ze horen gewoon bij het straatbeeld in Thailand.
Elke Thaise man moet overigens eens in zijn leven, gedurende drie maanden, monnik worden. Ook de Koning was een tijd monnik, en moest toen ook maar afwachten van wie hij eten zou krijgen!
Natuurlijk moet u altijd beleefd zijn tegen monniken en ze respecteren. Ze zullen overigens vaak met u willen spreken (al was het maar om hun Engels te oefenen). Dus gebruik zo'n kans om wat meer weten te komen over het Boeddhisme. Monniken vertellen er graag over. Als u een vrouw bent, raak dan nooit een monnik aan of geef hem geen hand. U zult hem daarmee in verlegenheid brengen, omdat het hem niet is toegestaan om vrouwen aan te raken. Ook als u een monnik passeert in de straat hoort u ervoor te zorgen hem niet aan te raken.

Wanneer u tot rust bent gekomen in een Tempel, wandel dan eens door een van de vele markten. Waar? Ik wed dat er een is, onmiddellijk naast uw hotel! Ze zijn letterlijk overal. Bezoek ook de pagina's over markten in Bangkok van deze site om er meer van te zien.

Klik hier om verder te gaan***

***

Privacy verklaring voor deze site