English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Tempels in (en om) Bangkok (Deel 1)

Bangkok heeft honderden tempels ("Wats"). Ooit dacht ik dat het mogelijk zou zijn om ze allemaal te fotograferen (in een aantal jaren). Ik weet nu wel beter. Op deze pagina's vindt u enkele van de beroemdste en mooiste tempels in Bangkok en directe omgeving.Hoewel ik u adviseer om deze pagina's op volgorde te bekijken, kunt u rechtstreeks naar een van de tempels op deze serie pagina's gaan met behulp van het menu aan de linkerkant.

***

Verwante pagina: Phuttha Monthon Park met mooie Boeddhistische kunst.

***

Wat Pho (Tempel met de rustende (liggende) Boeddha)

Boeddha in Wat Pho Hoofd van de Boeddha in Wat Pho

Wat Pho is zonder twijfel een van de beroemdste (en mooiste) tempels in Bangkok. Hij is beroemd vanwege de gigantische "liggende" Boeddha. Deze prachtige Boeddha is niet alleen indrukwekkend vanwege zijn omvang, maar zeker ook vanwege de details. Kijk naar de schoonheid van bijvoorbeeld het hoofd, dat is afgebeeld op de rechter foto hierboven.

Voeten of the Boeddha in Wat Pho

Een fraai object van Thaise Religieuze Kunst zijn de voeten van de Boeddha van Wat Pho. Zoals u kunt zien op de foto hierboven, zijn ze ingelegd met parelmoer figuren.

Detail van de voeten van de Boeddha in Wat Pho

Op de foto hierboven ziet u een van de vele parelmoer figuren in detail. Ik heb de foto bewust niet gedraaid, want dit is de manier waarop u deze figuur ziet in Wat Pho.

Reus in tuin van Wat Pho

Wat Pho heeft uitgebreide tuin, met onder meer een beroemde massageschool (voor traditionele Thaise massage!). U zult ook zien dat er een aantal "reuzen" in Chinese stijl staan, zoals hierboven weergegeven. Net als bij diverse andere Thaise tempels, moet u als buitenlander een bescheiden entreeprijs betalen voor wat Pho. Beschouw het als een donatie voor het onderhoud.
***
U kunt gemakkelijk lopen naar Wat Pho van "Tha Chang" ("Olifanten pier" van de Express Boot). U bent ook vlak bij het Grand Palace. wanneer u niet naar het Grand Palace loopt, maar naar de andere kant, bent u in een paar minuten bij Pak Klong Talad, de bloemen- en groentemarkt.

(bovenkant van de pagina)

***

Wat Indrawiharn

Boeddha van Wat Indrawiharn

Dit is een van mijn favoriete (op een respectvolle manier bedoeld) tempels in Thailand. Hij is in Banglampoo (de buurt waar mijn kleermaker woont). Hij is ook op loopafstand vorm Thewes (uitgesproken als Thewet) bloemenmarkt.
Het belangrijkste onderdeel van deze tempel ligt buiten: de zeer grote Boeddha. Deze Boeddha is 32 meter hoog.

Voeten van de Boeddha bij Wat Indrawiharn Hoofd van de Boeddha bij Wat Indrawiharn

Op de bovenstaande foto's ziet u links de voeten en rechts het hoofd van deze werkelijk erg grote Boeddha. Wanneer u er bent en u wilt een foto maken van iemand voor de Boeddha laat hem of haar dan niet zitten op de voeten en laat uw model liefst ook niet met de rug naar de Boeddha staan!

Poort van Wat Indrawiharn

Iedere tempel heeft een poort, waardoor u op het terrein van de tempel komt. Veel van deze poorten zijn mooi, en sommige zijn heel mooi. Die van Wat Indrawiharn heeft me altijd gefascineerd. Hij toont de Boeddha, die zijn haar knipt. U ziet hem misschien over het hoofd, want het tempel-gebied begint al waar u Thanon Wisut Kasat (Wisut Kasat Straat), verlaat, waarna het nog 100 meter lopen (of rijden) is naar de Tempel. Vergeet dus niet om even omhoog te kijken!

Bevrijd een vogel ... Muurschildering in Wat Indrawiharn

Bij Wat Indrawiharn heb ik nog iets gefotografeerd dat u bij veel tempels overal in Thailand tegen zult komen. U ziet het op de linker foto hierboven: Bij veel tempels zult u figuren aantreffen die u vragen om tegen een vergoeding een gekooide vogel te bevrijden. Dat zou u positief karma moeten geven. Echter, naar mijn bescheiden mening zijn al die figuren bedriegers, omdat de vogels - als ze al niet onmiddellijk terug vliegen in de kooi, omdat ze daaraan al gewend zijn - gemakkelijk weer kunnen, en zullen, worden gevangen. Denk dus niet dat er op deze manier ook maar één enkele vogel zal worden bevrijd!

Wanneer u bij Wat Indrawiharn bent, ga dan in ieder geval ook naar binnen in het Tempelgebouw aan uw linkerhand (wanneer u naar de grote Boeddha kijkt). U kunt daar zeer fraaie muurschilderingen zien, waarvan ik er rechts boven deze tekst alvast een heb afgebeeld om uw interesse te wekken.

(bovenkant van de pagina)Wat Benchamabophit (De "Marmeren Tempel")

De Marmeren Tempel Zijkant van de Marmeren Tempel

Wat Benchamabophit wordt meestal "de Marmeren Tempel" genoemd, om een voor de hand liggende reden: De buitenkant van deze Wat bestaat uit marmer. De Thais noemen deze tempel meestal "Wat Ben". Thais korten veel namen af, meestal ook hun eigen naam.
De buitenkant van deze tempel is erg mooi. Loop er eerst omheen voordat u naar binnen gaat. De rechter foto is genomen terwijl we rond deze tempel liepen.

Dak van de Marmeren Tempel Chinees beeld in the tuin

Tijdens het wandelen rond de tempel is het ook de moeite waard om te kijken naar het dak van deze tempel. Dat is typisch voor het dak van een Thaise tempel, en hier is het dak in perfecte staat. Tijdens het wandelen in de tuin van deze tempel ziet u ook de Chinese beelden (rechter foto).

Hoeksteen van de Marmeren Tempel Plafond van de Marmeren Tempel

Op deze pagina's over tempels in Bangkok zult u diverse "hoekstenen" van tempels zien. Meestal staan ze in een soort gebouwtjes (nissen) rond de tempel. De hoekstenen van de "Marmeren Tempel" bestaan - in tegenstelling tot iedere andere tempel die ik in Thailand heb gezien, en dat zijn er heel wat, uit speciale vloertegels rond de tempel. Ze zijn gemakkelijk over het hoofd te zien! Vraag waar ze zijn aan een van de monniken als u ze niet kunt vinden. maar met behulp van de linker foto hierboven zou het u zonder hulp ook moeten lukken.
Een ander kenmerk dat u tegenkomt in iedere tempel, is de kleur van het plafond. Dat is altijd rood. Het plafond van de Marmeren Tempel kunt u zien op de rechter foto hierboven.

Boeddha in the Marmeren Tempel

Als u naar binnen gaat, ziet u een van de mooiste Boeddha-beelden in Thailand. maar dit is een kopie van de Boeddha in Wat Yai in Phitsanuloke, zoals u elders op deze site kunt zien. ((Klik hier om hem nu te zien!).
Neem rustig de tijd, om naar deze mooie Boeddha te kijken. Eronder wordt de as van koning Rama V (Koning Chualalongkorn) bewaard. Ook om die reden is deze tempel een belangrijke plaats voor de Thais. Denk daaraan wanneer u er bent en betreed deze plaats met respect!

Bhodi boom Graven bij de Marmeren Tempel

Tot slot kunt u een kijkje nemen op de begraafplaatsen bij Wat Ben: Dichtbij de Bhodi boom (linker foto) of bij een muur, met een Boeddha-beeld bovenop uw graf (rechter foto). Hoewel u er waarschijnlijk de voorkeur aan geeft om dichter bij huis uw laatste rustplaats te vinden, moet het een voorrecht zijn om op zo'n plaats begraven te worden!

(bovenkant van de pagina)Klik hier om verder te gaan


***

***

Privacy verklaring voor deze site