English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Tempels in (en rond) Bangkok (Deel 7)

Bangkok heeft honderden tempels ("Wats"). Ooit dacht ik dat het mogelijk zou zijn om ze allemaal te fotograferen (in een aantal jaren). Ik weet nu wel beter. Op deze pagina's vindt u enkele van de beroemdste en mooiste tempels in Bangkok en directe omgeving.Hoewel ik u adviseer om deze pagina's op volgorde te bekijken, kunt u rechtstreeks naar een van de tempels op deze serie pagina's gaan met behulp van het menu aan de linkerkant.

Wat Rajanadda

Wat Rajanadda Dak van Wat Rajanadda

Wat Rajanadda (of, zoals sommigen het spellen, Wat Rachanadda) ligt in het hart van Bangkok, dicht bij de Democratie Monument en dicht bij de "Gouden Berg", op Rachadamnoen Avenue. U kunt hem nauwelijks missen. U moet dit gebouw gezien hebben. Maar is dit unieke gebouw wel een tempel? Ik denk het wel. In ieder geval wordt in dit gebouw een relikwie van de Boeddha bewaard. De oorspronkelijke functie van het gebouw is mij onduidelijk. Het ziet ernaar uit dat het nu alleen een ceremoniële functie heeft.
Het dak is gemaakt van massief metaal (een koper-legering, werd mij verteld) en het schijnt het enige gebouw in zijn soort in de wereld te zijn. Twee soortgelijke gebouwen die ooit elders in Azië stonden zijn verloren gegaan.
De rechter foto laat het dak van een beetje dichterbij zien. Dat dak is gebouwd in Birmese stijl.

Relikwie in Wat Rajanadda

Wanneer u de trap op gaat (na uw schoenen te hebben natuurlijk te hebben uitgedaan) vindt u de Boeddha relikwie helemaal bovenin, in de donker gekleurde vaas.

Blik vanaf Wat Rajanadda (1) Blik vanaf Wat Rajanadda (2)

In de buurt van de relikwie van de Boeddha, bovenin het gebouw, heeft u een goed uitzicht over Bangkok, met het gebied van de tempel op de voorgrond. Achter het gebouw vindt u verdere bij Wat Rajanadda horende gebouwen en een markt voor Boeddha-beelden en amuletten.
Er is mij verteld door mensen die dat volgens mij kunnen weten, dat die amuletten-markt geen goede plek voor buitenlanders is om dingen te kopen. U zult er (veel) te veel betalen, tenzij - zoals altijd geldt - u een expert op dit gebied bent en de marktwaarde van de Boeddha-beelden en amuletten goed kent. Ik herinner er nog eens aan dat u voor het exporteren van een Boeddha-beeld een vergunning nodig heeft!

Wat Thepthidaram

Wat Thepthidaram

Wat Thepthidaram ligt aan de Thonburi kant van de Chao Phraya rivier. Aan de buitenkant is er niets bijzonders aan te zien. De reden waarom ik deze tempel vermeld is dat de beroemde Thaise dichter Sunthorn Phu hier enige tijd gewoond heeft, en zijn kamer nog steeds kan worden bezocht. De afbeelding hierboven toont het belangrijkste gebouw van deze tempel.

Boeddha in Wat Thepthidaram

In het hoofdgebouw staat een mooi Boeddha-beeld, dus u moet daar toch maar naar binnen gaan, voordat u naar de kamer van Sunthorn Phu gaat kijken.
Het Boeddha-beeld was versierd met een wit koord toen ik er was, omdat er op diezelfde dag een ceremonie zou plaatsvinden om Boeddha-beelden te zegenen. De in te zegenen beelden waren door dat koord allemaal verbonden met de belangrijkste Boeddha van de tempel. Thaise mensen laten een Boeddha-beeld dat ze (in een aparte kamer!) in hun huis zetten altijd inzegenen. Ze kopen het bij een tempel, waar ze er ook een certificaat bij krijgen, of een foto van de ceremonie, die bewijst dat het ingezegend is.

Hier woonde Sunthorn Phu Kamer van Sunthorn Phu

Achter het hoofdgebouw van de tempel vindt u enkele verblijven voor monniken. Een bordje wijst de weg naar de plaats waar Suthorn Phu woonde. In zijn voormalige kamertje een klein altaar geplaatst.

Wassen beeld van Sunthorn Phu

Dit wassen beeld van Sunthorn Phu staat niet in Wat Thepthidaram. Het is te zien in het Human Imagery Museum. Ga naar de tweede pagina over Phuttha Monthon Park om meer van dit museum te zien.
Sunthorn Phu leefde in de 19e eeuw en wordt beschouwd als de grootste dichter Thailand ooit gekend heeft.Wat Prayoon

Ik eindig deze pagina met een paar foto's van Wat Prayunrawongsawat , beter bekend als Wat Prayoon (of - als u dat liever heeft - Wat Prayun). Wanneer u mijn ervaring over Lamphun (alleen in het Engels) hebt gelezen, herinnert u zich misschien dat mijn vrouw er zeker van was dat daar ook een tempel was met de populaire naam Wat Prayoon, maar dat dat achteraf niet het geval bleek te zijn. Het bestaan ​​van een tempel met die naam in Bangkok bewijst dat haar idee niet zo slecht was!

Wegwijzer naar Wat Prayoon De ingang van Wat Prayoon

Hierboven ziet u het bordje dat naar Wat Prayoon wijst, en de ingang. Deze tempel staat ook an de Thonburi-kant van de Chao Phraya rivier. De gebouwen van deze tempel zijn niet interessant. De reden waarom ik u aanraad om hem te bezoeken, als u daar toch in de buurt bent, zijn de schildpadden.

Begraafplaats van Wat Prayoon Schildpadden bij Wat Prayoon

De begraafplaats van Wat Prayoon is een fraaie tuin (linker foto) waar veel schildpadden te zien zijn. Het verhaal gaat dat koning Rama III, de vorm van deze tuin ooit zag in de gesmolten was van een brandende kaars, en daat hij de tempeltuin heeft laten aanleggen op basis van wat hij zag in dat visioen.
De schildpadden maakten (waarschijnlijk) geen deel uit van dit visioen. Ze zijn in de buurt gekocht en vrijgelaten in de vijven van de tempel. Het vrijlaten van dieren geeft karma, naarde overtuiging van de meeste Thaise mensen.
Zoals gezegd is het bebouw van de tempel nauwelijks de moeite waard. Het verkeert bovendien in slechte staat.

(bovenkant van de pagina)

Klik hier om verder te gaan


***

***

Privacy verklaring voor deze site