English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Tempels in (en rond) Bangkok (Deel 4)

Bangkok heeft honderden tempels ("Wats"). Ooit dacht ik dat het mogelijk zou zijn om ze allemaal te fotograferen (in een aantal jaren). Ik weet nu wel beter. Op deze pagina's vindt u enkele van de beroemdste en mooiste tempels in Bangkok en directe omgeving.Hoewel ik u adviseer om deze pagina's op volgorde te bekijken, kunt u rechtstreeks naar een van de tempels op deze serie pagina's gaan met behulp van het menu aan de linkerkant.

Wat Phra Kaew (Tempel van de Smaragden Boedda)

Monniken gaan Wat Phra Kaew binnen Reuzen op het terrein van Wat Phra Kaew

Wat Phra Kaew is niet alleen populair bij toeristen, maar- zoals de linker foto hierboven laat zien - ook bij Boeddhistische monniken. Het is niet ongewoon om er groepen monniken binnen te zien gaan. Als u daar (als toerist) heen gaat, houd er dan rekening mee dat bij de ingang "officiƫle gidsen" zullen proberen u over te halen ze te huren. In principe is er niets op tegen. U moet zich daarbij wel afvragen of u echt een gids nodig hebt. Bij de ingang waar u een toegangsprijs betaalt, krijgt u een gratis gids in de vorm van een boekje. Voor veel mensen geeft dat boekje voldoende informatie. Als u liever een persoonlijke gids wilt huren,kunt u dat doen.
Zeker bij Wat Phra Kaew heeft men strenge kledingvoorschriften. U komt er beslist niet in met een shirt zonder mouwen en en korte broek! De eventueel benodigde extra kleding kunt u huren bij de ingang.
Net als andere belangrijke tempels (zoals Wat Pho, ook te zien op deze pagina's) wordt Wat Phra Kaew bewaakt door "reuzen", zoals te zien op de rechter foto hierboven.

Ramakien Figuur Tempelklok bij Wat Phra Kaew

De versieringen op alle gebouwen binnen het terrein van de tempel zijn van een zeer hoge kwaliteit. Op de linker foto ziet u een Ramakien figuur, waarvan u er veel zult vinden. Op de rechter foto ziet u de tempelklok ("Rakhang"), een essentieel onderdeel van elke tempel in Thailand. Ze zien er niet overal hetzelfde uit, maar er is er minstens een te vinden bij iedere tempel.

Hoeksteen van Wat Phra Kaew Apsonsi bij Wat Phra Kaew

Op andere pagina's van deze serie over tempels in Bangkok heb ik "hoekstenen" van Thaise tempels laten zien. Op de linker foto foto hierboven ziet u een van de "hoekstenen" van Wat Phra Kaew (rond het gebouw waar de Smaragden Boeddha staat).
De rechter foto hierboven toont een "Aponsi" beeld. Dit wezen is half vrouw, half leeuw. Ik vind Ze erg fraai. Raak ze niet aan. Dat wordt echt niet op prijs gesteld!

De Smaragden Boeddha

En dit is hij dan ... De Smaragden Boeddha! Het is niet toegestaan om foto's te nemen in het gebouw waar hij staat. Dus probeer het niet toch te doen, want dat kost u minstens uw camera! U mag (en kunt) wel een foto nemen een door een van de ramen, zoals ik gedaan heb. De meeste moderne camera's hebben tenslotte een voldoende krachtige zoomlens.
Op deze foto heeft de Smaragden Boeddha in zijn Kathin (regenseizoen) kleed aan. Bij de verandering van de seizoenen vervangt de Koning (of sinds hij zich grotendeels heeft teruggetrokken ook wel de kroonprins) het kleed, in een ceremonie, waarbij het voor het publiek niet is toegestaan om op het tempelterrein te komen. Deze ceremonie wordt uitgezonden op tv.
De geschiedenis van de Smaragden Boeddha is lange en onzeker. De Smaragden Boeddha bevond zich in Chiang Rai, Chiang Mai, Laos en misschien op nog meer plaatsen, voordat hij zijn huidige plaats kreeg in Wat Phra Kaew in Bangkok in 1784.
Overigens: Hij wordt dan de Smaragden Boeddha genoemd, maar het beeld is gemaakt uit één stuk groene Jade.
Ik heb dit ongetwijfeld ook elders op deze site al geschreven, maar vergeet niet om uw voeten onder u te plaatsen, naar achteren gericht als u gaat zitten in de Tempel van de Smaragden Boeddha, en richt uw voeten beslist niet naar de Boeddha! Het wordt als zeer beledigend beschouwd in Thailand om met uw voeten te wijzen naar een Boeddha-beeld. Onthoud dit goed en bewonder deze fantastische Boeddha beeld op een respectvolle manier!

Scene from Ramakien (1) Scene from Ramakien (2)

Tenslotte laat ik u twee van de panelen van de Ramakien Galerij zien. ( "Ramakien" is de Thaise naam voor het, oorspronkelijk uit India afkomstige, "Ramayana" verhaal). Rondom Wat Phra Kaew geeft de Ramakien Galerij geeft het complete verhaal in 173 grote beschilderde panelen weer. Dit is uw enige kans om waar ook ter wereld beelden te zien het complete verhaal te zien! Op veel plaatsen in Thailand kunt u weliswaar schilderingen en andere afbeeldingen van dit verhaal zien, maar nergens anders kunt u het volledig zien.
Tot dusverre heb ik helaas nergens een geschikt boek van de volledige Ramakien in het Engels gezien. Misschien bestaat het niet, want Thaise kinderen horen dit verhaal vanaf hun eerste schooldagen meer dan eens. En misschien vindt men het niet nodig om het te lezen in een boek?(bovenkant van de pagina)

Klik hier om verder te gaan


***

***

Privacy verklaring voor deze site