English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Tempels in (en rond) Bangkok (Deel 3)

Bangkok heeft honderden tempels ("Wats"). Ooit dacht ik dat het mogelijk zou zijn om ze allemaal te fotograferen (in een aantal jaren). Ik weet nu wel beter. Op deze pagina's vindt u enkele van de beroemdste en mooiste tempels in Bangkok en directe omgeving.Hoewel ik u adviseer om deze pagina's op volgorde te bekijken, kunt u rechtstreeks naar een van de tempels op deze serie pagina's gaan met behulp van het menu aan de linkerkant.

Wat Suwannaram

Monniken in Wat Suwannaram Muurschildering in Wat Suwannaram

Wat Suwannaram is geen erg bekende Tempel. Hij is ook het grootste deel van de dag gesloten. Hij is echter zo bekend om zijn zeer fraaie muurschilderingen, dat we in d loop der jaren meerdere malen geprobeerd om hem te bekijken. In november 1999 zijn we daar uiteindelijk in geslaagd. (De foto's zijn uit die tijd en dus inmiddels oud).
We gingen er rond zonsondergang heen en de tempel was toen open. Maar we moesten toch nog enige tijd buiten wachten, omdat de monniken hun avondgebed hielden (zie de linker foto). Toen we de tempel in konden gaan, bleken we niet erg welkom, want de de bedoeling was dat de tempel snel weer ging sluiten. Hij is in feite nooit echt open voor het publiek. Maar omdat ik het geluk heb met een Thaise vrouw getrouwd te zijn, gaan er voor mij meer deuren in Thailand open dan voor anderen. Toen mijn vrouw erom vroeg, mochten we de muurschilderingen bekijken. Zie de rechter foto voor een detail.
De muurschilderingen dateren uit de 19e eeuw. De dienstdoende monnik vertelde ons dat de Tempel dringend hersteld moest worden, maar dat daar niet genoeg geld voor was. Vandaar ook de beperkte openingstijden! Ik mocht ook geen foto van de Boeddha maken, omdat dat vanwege het beperkte licht met flitslicht zou moeten gebeuren, en dat was schadelijk voor de kwetsbare muurschilderingen. Slechts een van de ramen werd voor ons geopend om de muren te kunnen bekijken. Ik heb maar weinig foto's kunnen maken.
Als u veel geduld, en veel liefde een oude tempel met unieke muurschilderingen heeft, ga er dan heen en hoop dat men u binnenlaat! Wat Suwannaram is in Bangkok Noi (niet te ver van het museum voor de Koninklijke sloepen ("Royal Barges Museum").

Gymnastiek bij Wat Suwannaram

Terwijl we moesten wachten tot de monniken klaar waren met hun avondgebed, zagen we een ander typisch schouwspel: Mensen stonden oefeningen te doen, die op gymnastiek leken. Het was echter geen gymnastiek, maar een manier om je te concentreren op religieuze zaken.

(bovenkant van de pagina)

***

Wat Traimit (Tempel van de Gouden Boeddha)

De Gouden Boeddha Chinees altaar aan de overkant

Wat Traimit staat op het lijstje van vrijwel ieder excursie-bedrijf in Bangkok. Als u een rondrit maakt, zult u vrijwel zeker ook naar Wat Traimit gebracht worden, en dat is zeker de moeite waard.
Het Boeddha-beeld daar is gemaakt van massief goud en dateert uit de Ayutthaya-periode. Toen Ayutthaya viel na een van de invasies van de Birmezen, werd alles wat maar enigszins van waarde was weggeroofd en meegenomen naar Birma. Maar niet deze massief gouden Boeddha ...
De Thais waren zo slim geweest om beeld het te bedekken met cement (een deel van de originele stukken cement zijn nog te zien in de tempel) en zo leek deze Boeddha op een cementen beeld zonder enige waarde. Vele jaren later werd hij overgebracht naar Bangkok, naar Wat Traimit, waar het sindsdien staat. De tempel zelf stelt niet veel voor. Het gaat in Wat Traimit uitsluitend om de Gouden Boeddha.
Nu u hier toch bent, kunt u de straat even oversteken en het Chinese altaar aan de overkant bekijken (rechter foto). Dat is ook weer de moeite waard.

(bovenkant van de pagina)Wat Chalor (in Nonthaburi)

Wat Chalor (1999) Wat Chalor (2003)

Deze tempel heeft de vorm van de belangrijkste van de Koninklijke Sloepen: Suphanahongse. De bouw van deze relatief nieuwe tempel had voltooid moeten zijn in 1992, maar in 1999 was hij nog niet afgebouwd. De meeste foto's hier dateren uit dat jaar. We zijn nog eens terug geweest in 2003, maar de bouw was toen geen steen gevorderd. Drie foto's hier dateren uit 2003. We hebben de moed niet kunnen opbrengen om er na 1999 nog eens heen te gaan. Ook deze foto's zijn dus oud.
Voor ons is dit de tempel die nooit voltooid zal worden. Toch vind ik het idee om een tempel bouwen in de vorm van een Koninklijke sloep zo aantrekkelijk, dat ik deze onvoltooide tempel een plaatsje op mijn site heb gegeven.

Detail van Wat Chalor

Wat Chalor is in de provincie Nonthaburi. Als u deze bijzondere tempel wilt gaan zien, ga dan naar de laatste pier (in het noorden) van de Express Boat Service, steek de rivier over met de pont en neem de bus naar Bang Kruay (u zult dit waarschijnlijk uit moeten spreken als Bang Kluay om begrepen te worden). De tempel ligt ongeveer tegenover het politiebureau van Bang Kruay. U kunt hem niet missen, want de "kop" van de Tempel, is goed te zien vanaf de weg.

Boeddha van Wat Chalor Boeddha-beelden bij Wat Chalor

De indrukwekkende Boeddha-beelden van deze tempel "in oprichting" zijn buiten geplaatst, en wachten op een behuizing ...

(bovenkant van de pagina)Klik hier om verder te gaan


***

***

Privacy verklaring voor deze site