English / Nederlands

Alle foto's op deze pagina zijn gemaakt met een Sony Cybershot DSC-F717 digitale camera.

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Doi Suthep

Doi Suthep is een berg, ongeveer 15 km. vanaf Chiang Mai, met op de top Wat Prathat Doi Suthep, a Heilige Boeddhistische Tempel. Iedere Boeddhistische Tempel waarvan de naam begint met Wat Prathat bevat een reliek van de Boeddha is is daarom Heilig voor Boeddhisten.

De berg is gemakkelijk te bereiken vanuit Chiang Mai. Het is niet moeilijk om een bus of een auto te vinden die u erheen wil brengen. Zoals u kunt zien op deze pagina, is Doi Suthep zeer zeker een bezoek waard. De Thais die in Chiang Mai komen zien het als een religieuze verplichting om deze Tempel te bezoeken!

***

Zaken doen bij de trap naar Doi Suthep De trap naar Doi Suthep

Wanneer u deze heilige Boeddhistische plaats bereikt, is het eerste wat u zal opvallen het "zaken doen" (zie de linker foto), dat overal in Thailand gebruikelijk is.
Het beklimmen van de trap naar de eigenlijke Tempel van Doi Suthep (zie de rechter foto) is al een hele belevenis.

Er is een soort spoor-lift, waarmee de trap kon worden vermeden, maar die is ooit buiten bedrijf gesteld na een ongeval. Een van de bezoekers van deze pagina heeft mij echter een foto laten zien waaruit blijkt dat de lift in 2011 weer in gebruik was. Hopelijk blijft dat zo! Maar als uw gezondheid het toelaat is de trap veruit te verkiezen boven een lift.

U moet ongeveer 300 treden beklimmen om boven te komen. De beloning is echter meer dan moeite waard! U ziet dan niet alleen een prachtige Boeddhistische Tempel, maar u hebt ook een fraai uitzicht. Let bij de beklimming van de trap op de enorme draken op de zijkanten ervan (ze staan op de rechter foto).

U zult zich misscchien afvragen hoe deze plek voor een Tempel gekozen is. Volgens de overlevering werden de Boeddha-relieken op de rug van een olifant geplaatst toen de Tempel werd gepland (ongeveer 600 jaar geleden). Op de plaats waar deze olifant zou stoppen, zou de tempel worden gebouwd. Welnu, de olifant stopte ongeveer halverwege de berg, want als u goed om u hen kijkt zult u zien dat de Tempel niet op de top van de berg staat.

Buiten de TempelmuurTempel klokken

Bij aankomst bij de Tempel ziet u eerst de buitenste gebouwen. De tempel is ommuurd. Ook hier is (de nodige?) bedrijvigheid (verkoop van versnaperingen en souvenirs). De linker foto toont een van de ingangen van de ommuurde tempel. Een van de dingen die u hier ziet, nog steeds in het buitengebied, zijn de vele tempel Tempelklokken (rakhang in het Thais). Luid ze als u wilt.

Chedi van Doi Suthep 

Dan kunt u het Heilige gebied binnengaan door een van de aangegeven ingangen, hoger dan het buitengebied. Zoals gebruikelijk voor een Tempel, moet u eerst uw schoenen uitdoen. De reusachtige Chedi, bedekt met goud, domineert de aanblik. Hij bevat de relikwie├źn van de Boeddha.
Wat Prathat Doi Suthep dateert uit de veertiende eeuw. Het is een belangrijk overblijfsel van de Lanna cultuur in Thailand.

Het Lanna Koninkrijk was een koninkrijk in het noorden van Thailand, in ongeveer dezelfde tijd dat het Koninkrijk Ayutthaya Centraal-Thailand regeerde.

De chedi is omgeven door vier gouden "paraplu's", waarvan er een staat op de foto. Ze hebben waarschijnlijk een functie, vergelijkbaar met de "hoekstenen" die om iedere Boeddhistische tempel (Wat) in Thailand staan.

Boeddha beeld van Doi Suthep Marmeren Boeddha van Doi Suthep

De "Wiharn" van Wat Prathat Doi Suthep kan worden gezien op de linker foto hierboven. U ziet de Boeddha beelden erin. Voor zover ik na kan gaan, zijn ze uit dezelfde tijd als de Tempel. De grote Boeddha aan de achterkant is indrukwekkend. Bij de Wiharn vindt u het marmeren Boeddha-beeld, dat te zien is op de rechter foto hierboven.

Boeddhistische kunst (1) Boeddhistische kunst (2)

Wat Prathat Doi Suthep heeft ook een aantal van zeer fraaie muurschilderingen, waarop scènes uit het leven en de leer van de Boeddha zijn afgebeeld. Deze twee foto's tonen er twee van.

Uitzicht op Chiang Mai Naar beneden

Vergeet niet, voordat u weer naar beneden loopt, om goed om u heen te kijken. U hebt een prima uitzicht op Chiang Mai (linker foto). Als het weer het toelaat, kunt u ook het vliegveld van Chiang Mai prima zien. Realiseer u dat Chiang Mai ongeveer op 15 kilometers afstand ligt!

Vogels kijken

Als u een vogelaar bent, neem dan even de tijd om naar de vele vogels in het gebied rond de berg te kijken, voor of na uw bezoek aan de tempel. Vooral beneden, naast de trap, kunt u vaak tropische vogels zien, met een beetje geluk.

***

Opmerkingen over deze pagina?

E-mail mij op het onderstaande adres. (Om spammen van mij mailbox tegen te gaan moet u het adres overtypen):

contact

Of gebruik onze contact mogeljkhedenVindt u deze site leuk?

Recommend it!

You will be redirected, but you will remain on this site!

Privacy Statement voor deze site


heeft u ons gastenboekgetekend?

Heeft u ons Message Board bezocht?