English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Waarnemingen in Thailand (Deel 1)

Wat zijn de dingen die ons als "vreemd" of "anders" opvallen, wanneer we Thailand voor het eerst bezoeken? Wat moeten we daarvan denken? Deze vragen en nog een paar andere worden hopelijk beantwoord (in min of meer willekeurige volgorde) op deze pagina's!
Sommige zaken uit deze pagina's zijn ook al vermeld op andere pagina's van deze site. Niet iedereen leest alle pagina's, dus dat moet u op de koop toe nemen!
Realiseert u zich dat deze pagina's nooit volledig zullen zijn! We doen ons best om nieuwe items toe te voegen als daar aanleiding toe is.De Koninklijke familie

Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej en zijn vrouw Hare Majesteit Koningin Sirikit worden zeer gerespecteerd in Thailand. U zult overal foto's van hen zien: in elke winkel, in elk restaurant, in elk huis, in elk kantoor. De portretten hieronder werden gefotografeerd in een hotel. Zoals elders op deze site al is opgemerkt, in het beledigen van de Koninklijke familie een ernstig misdrijf in Thailand, waar een minimum gevangenisstraf van drie jaar op staat.

Portret van de Koning en de Koningin


Als u de Koning, de Koningin of de kroonprins beledigt zult u dus hoogstwaarschijnlijk in de gevangenis terechtkomen, vreemdeling of niet.
Als u ooit voor een langere tijd in Thailand verbleef of als u meer gelezen hebt over het werk van de Koning, zult u hem waarschijnlijk ook respecteren. U kunt ook een kijkje nemen op onze pagina's over de Koning en over zijn muziek. Kies deze pagina's in het menu bovenaan de bladzijde.

Boeddhisme

Iets anders dat u overal in Thailand ziet zijn de (vaak grote) Boeddha-beelden. Thailand is een boeddhistisch land. Meer dan 95% van de bevolking is boeddhist. Sommige statistieken zeggen dat er ongeveer 10% christenen in Thailand wonen, maar geloof dat maar niet. Dat is propaganda uit overwegend Christelijke landen. Alle pogingen in het verleden om het Christendom in Thailand te verspreiden zijn volledig mislukt.
Boeddha-beelden, die de aanwezigheid van het boeddhisme in Thailand duidelijk illustreren, zijn vaak mooi en kunnen zeker ook worden beschouwd als kunstwerken. Mijn advies is om Boeddha-beelden altijd respectvol te benaderen, en ze bijvoorbeeld niet als koopwaar te zien. >br>Het is vrijwel overal toegestaan om foto's van Boeddha-beelden te nemen (ook in tempels), maar u bent niet toegestaan om erop te gaan zitten om een "leuke" foto te maken. De enige (of vrijwel enige) tempel waar fotograferen streng verboden is, is de Tempel van de Smaragden Boeddha (Wat Phra Kaew) in Bangkok.
Het boeddhisme beledigen is waarschijnlijk het op een na ergste wat je kunt doen in Thailand!

Geestenhuizen

Geeestenhuis
In de buurt veel huizen (maar ook bij kantoren of hoteels) in Thailand ziet u een "geestenhuis", zoals op deze foto. Dit heeft niets boven maken met het Boeddhisme. Het heeft te maken met een soort animisme, dat kennelijk ook aantrekkingskracht heeft op de Thais.
De basis voor deze geestenhuizen in Thailand is het geloof dat elk huis zijn "huisgeesten" heeft en soms moeten deze geesten om gunsten of bescherming gevraagd worden. Of er moeten offers aan de geesten gebracht worden, om ze gunstig te stemmen. U zult bloemen, kaarsen, wierookstokjes en kleine afbeeldingen (van bijvoorbeeld olifanten) bij geestenhuizen zien, als offers aan de "huisgeesten".
Helpen deze kleine offers aan de huisgeesten? Iedere eigenaar van een geestenhuis zal u vertellen dat hij / zij bewijzen heeft dat hij / zij ongelukkiger zou zijn geweest als hij / zij die offers niet had gebracht. Dus ja, het helpt blijkbaar!

De Thaise glimlach

Wat is de "Thaise glimlach" en wat betekent hij? Dit is een van de moeilijkste vragen over Thailand. Ik kan op die vraag zelfs geen begin van een volledig antwoord geven, ondanks het feit dat ik al vele jaren met een Thaise vrouw getrouwd ben!
Waar u ook loopt in Thailand, de mensen zullen naar u glimlachen. Als u stopt bij een marktkraam, glimlacht de verkoper u toe. Wanneer iemand niet helemaal begrijpt wat u zegt, zal hij / zij glimlachen.
Wat is de (mogelijke) betekenis van die glimlach?
Soms is een Thaise glimlach een teken van verlegenheid, soms is het een uitnodiging om een product te kopen, soms kan het een vriendelijke groet zijn. De "Thaise glimlach" heeft duizend betekenissen!
Het kan handig zijn wanneer u zich realiseert wat de Thaise glimlach niet betekent: Wanneer een dame in Thailand naar u glimlacht, betekent dit niet dat ze u aardiger vindt dan andere personen! Veel buitenlanders maken die fout, en brengen zichzelf daarmee in moeilijkheden. Realiseer u dat! Het kan u een mes tussen de ribben of een pistoolschot van een jaloerse echtgenoot besparen!
Laat de vraag wat een Thaise glimlach betekent afhangen van de omstandigheden waaronder u hem tegenkomt en zoek er niet teveel achter!

Service

Zodra u een paar uur in Thailand bent, zult u merken dat het woord "service" daar nog steeds betekenis heeft!
Als u in een hotel incheckt, is er altijd iemand is om uw bagage te dragen. Hij of zij (!) doet dit niet om een fooi te ontvangen (hoewel het geven daarvan niet verboden is!), maar hij of zij doet dit om u zich op uw gemak te late voelen. Dit geldt van het grootste hotel tot het kleinste "guesthouse".
Een ander aspect: Zodra u de prijs hebt afgesproken voor een artikel of dienst, zal uw wederpartij willen dat u tevreden bent met uw artikel of dienst. Als u iets gekocht hebt, wordt het zorgvuldig ingepakt, en wordt het aan u overhandigd met een glimlach.
Deze wens om de klant tevreden te maken is iets dat al lang is verdwenen in de westerse landen. Wanneer u hoffelijk behandeld wordt in een winkel, betekent dit echt niet dat u teveel betaald heeft. Geniet van de wens om een tevreden klant te zien vertrekken!

Restaurants

Deze waarneming is sterk verwant aan de vorige. Wanneer u in een restaurant in Thailand komt, moet u niet verbaasd zijn wanneer er een of zelfs meerdere serveersters in de buurt van uw tafel blijven staan, en voortdurend kijken of u alles hebt wat u nodig hebt.
Als uw glas bijna leeg is, zal het worden bijgevuld, voordat u er zelf aan denkt; als u met uw huidige gerecht klaar bent, zal de tafel worden schoongemaakt en er zal altijd iemand in de buurt zijn om uw eventuele volgende bestelling op te nemen.
U zult zich misschien ongemakkelijk voelen wanneer er voortdurend iemand naar uw tafel kijkt, wanneer u het menu bestudeert en misschien denken dat u zich moet haasten. Dit is niet het geval, u kunt uw tijd nemen. De obers of serveersters hebben alle tijd van de wereld, en dus krijgt u die ook.
Dit hoge niveau van service in restaurants vindt u in elk type restaurant, van zeer eenvoudig tot duur. In Thailand is het personeel niet duur, en restaurants kunnen dan ook zoveel obers of serveersters huren als ze tafels hebben!
Nog iets over restaurants: In vrijwel elk restaurant in Thailand, is koud drinkwater gratis en wordt het steeds bijgeschonken. De duidelijkste uitzondering hierop zijn de kleine "restaurantjes" op straat met een paar tafeltjes. Daar moet u gebotteld water kopen, maar wat betreft de hygiëne is dat ook verstandig!Bewakers

Bewakers
Woningen, kantoren en winkels zijn vaak bewaakt door geëniformeerde bewakers. Dat zijn niet politieagenten, maar privë-bewakers. Op de foto ziet u de ingang van een woonwijk. De bewakers vragen bezoekers of taxichauffeurs om hun identiteitskaart achter te laten, en geven ze een ontvangstbewijs terug. Wanneer de bezoeker of taxichauffeur het terrein weer verlaat, krijgt hij zijn identiteitskaart terug. Dit is iets dat ons vreemd voorkomt, maar het wordt als heel normaal geaccepteerd door de Thais.
Vreemd genoeg zult u, als buitenlander, nooit worden gevraagd om een identiteitsbewijs achter te laten bij zo'n bewaker. Ik ben getrouwd met een Thaise vrouw, en wanneer mijn vrouw en ik bepaalde gebouwen of gebieden in gaan, moet zij haar identiteitskaart tijdelijk afgeven, maar ik kan gewoon doorlopen!

Kinderen

De Thais zijn dol op hun kinderen. Dit is natuurlijk niet alleen in Thailand het geval. kaar in Thailand worden ze, wat wij zouden noemen, "verpest". Als een volwassene bijvoorbeeld in een bus zit, en er stapt een kind in, dan zal de volwassene meestal opstaan voor het kind. In de meeste Westerse landen zou u het omgekeerde verwachten!
Wees dus niet beledigd wanneer u in een bus stapt waar geen zitplaatsen vrij zijn, en geen kind staat staat voor u op! Naar Thaise gewoonte, heeft het kind meer recht op een zitplaats dan u!

taal

Dit onderwerp is al uitgebreid behandeld op onze pagina met taal tips voor de eerste keer bezoekers. Toch is deze zaak zo belangrijk, dat ik er ook op deze pagina op terugkom.
Om te denken dat u de Thaise taal kunt leren in een paar maanden is een illusie. Ik kom al in Thailand - een maand per jaar - sinds 1989 en ik kan nog nauwelijks begrijpen wat er om mij heen gezegd wordt en ik spreek de taal nog maar nauwelijks. En ik ben echt vrij goed in vreemde talen. Bent u een talen-genie? Prima! Probeer Thais te leren, tegen mijn advies in! Maar hebt u een gemiddelde intelligentie wat talen betreft, vergeet het leren van Thais dan maar!
In Thailand spreken de meeste mensen gelukkig Engels. Maar het probleem is, dat ze het heel anders uitspreken dan Engelsen of Amerikanen.
Mijn advies is en blijft: probeer aan de Thaise manier van het uitspreken van het Engels te wennen, in plaats van te proberen Thais te leren!
Spelfout
De meeste Thaise mensen zijn overigens bereid om Engels met u te spreken, alwas het maar omdat ze die taal willen oefenen.
maar omdat Engels is een moeilijke taal voor de Thais is, zult u soms vreemde spelfouten tegenkomen, zoals bijvorbeeld (zie boven) "ART HENWARE" voor "Earthenware". Voordat u de mensen bij dit soort fouten gaat uitlachen moet u zich wel realiseren dat zij nog altijd veel beter in het Engels zijn dan u in het Thais!

Huidskleur

De Thais hebben een donkere huidskkleur. Veel Thais hebben ook nog wat Chinees bloed, wat resulteert in een lichtbruine huidskleur. Andere Thais hebben een donkere huidskleur.
Het vreemde is nu, dat wanneer u naar de Thaise TV kijkt, u vrij veel advertenties zult zien voor crèmes, die de huid lichter maken! In westerse landen gaan de mensen in de zon liggen om een donkere huidskleur te krijgen, maar in Thailand gebruiken de mensen (vooral vrouwen) chemische stoffen om een lichte huid te krijgen! Dit is niet alleen vreemd, maar in feite onbegrijpelijk, omdat de mensen in Thailand echt een mooie huidskleur hebben.

Hekken

Hek

Om veel, zo niet de meeste, huizen in Thailand staat een nogal hoog hek. Het belangrijkste doel van deze hekwerken is het voorkomen dat dieven het erf betreden. In veel gevallen zijn deze hekken erg mooi gemaakt. Deze foto laat een voorbeeld zien. Ik denk dat deze hekwerken, althans zulke fraaie hekwerken, typisch zijn voor Thailand. Als u ooit komen tot een woongebied, waar dan ook in Thailand, ziet u ze veel. Let er eens op! U zult ze ook in Bangkok zien.

Click here to continueVerwante pagina's:

Inleiding tot Thailand - Thailand FAQ - Wat moet u doen en laten in Thailand - Thailand ervaringen (voorlopig alleen in het Engels).


***

***

Privacy verklaring voor deze site