English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Waarnemingen in Thailand (Deel 3)
(Deel 1)

Wat zijn de dingen die ons als "vreemd" of "anders" opvallen, wanneer we Thailand voor het eerst bezoeken? Wat moeten we daarvan denken? Deze vragen en nog een paar andere worden hopelijk beantwoord (in min of meer willekeurige volgorde) op deze pagina's!
Sommige zaken uit deze pagina's zijn ook al vermeld op andere pagina's van deze site. Niet iedereen leest alle pagina's, dus dat moet u op de koop toe nemen!
Realiseert u zich dat deze pagina's nooit volledig zullen zijn! We doen ons best om nieuwe items toe te voegen als daar aanleiding toe is.Servetjes

Thaise  servetjes

Ik zal er nooit aan wennen! In Thaise restaurants (en in het Thaise huizen overigens ook) staat een houder met superdunne papieren micro-servetjes op de tafel. Ze zijn bedoeld om als papieren servetten te worden gebruikt, maar ze zijn zo dun en klein dat ze nauwelijks enig doel kunnen dienen.
laten we ze maar als onderdeel van de Thaise cultuur beschouwen, wanneer u ze ook een beetje klein en dun vindt. In grotere hotels en restaurants, gericht op buitenlands publiek, krijg je een normaal servet, zoals je gewend bent in Nederland.

Watertanks

Watertanks

U heeft ze ongetwijfeld al enkele malen gezien, als u al een paar dagen in Thailand bent, maar u heeft zich vast afgevraagd wat het zijn. Ik bedoel de watertanks, zoals op de foto hierboven. Elk huis, kantoor, hotel, kortom elk gebouw heeft ze. Ze zijn bedoeld om de waterdruk in de buizen te verhogen. In Thailand is de waterdruk te laag om water met een aanvaardbare druk uit de kranen te laten komen. Dus moeten de eigenaren van gebouwen zelf de waterdruk een beetje verhogen. De tanks op de foto doen dat.
Ze zijn dus niet bedoeld als waterreservoir in geval van schaarste, zoals sommige buitenlanders denken.

Hoe gaat het met u?

Wij hebben van kind af aan geleerd dat wanneer iemand vraagt naar onze gezondheid, het onbeleefd is om te zeggen dat het niet goed met ons gaat. Dus, het standaard antwoord op de vraag "Hoe gaat het met u?" is bij ons: "Dank u, goed", of soortgelijke woorden. Ik heb zeer ernstig zieke mensen in Nederland zelfs horen zeggen, dat het goed met hun ging. Dat schijnt een onderdeel van onze cultuur te zijn.
In Thailand, geven de mensen een echt antwoord op de vraag hoe het met hun gaat. Dus, als je aan iemand in Thailand vraagt "Hoe gaat het met u?", krijgt u als antwoord bijvoorbeeld "Normaal", of "Niet goed, maar ook niet slecht" of misschien zelfs "Niet zo goed".
Wat vindt u logischer? Het beleefde antwoord dat u en ik altijd hebben geleerd, of het werkelijke antwoord, dat u in Thailand krijgt? Het is even wennen, maar je hebt er meer aan!

Pick-up trucks

een uitje in een pick-up truck

Pick-up trucks zijn ongelofelijk populair in Thailand. Niet om goederen mee te vervoeren voor het familiebedrijf, maar in de eerste plaats voor het regelmatige familie-uitje. Vooral in het weekend zie je erg veel pick-uptrucks op deweg, beladen met mensen.
De foto toont een familie-uitje in een pick-up truck. Deze familie neemt even een rustpauze (om wat te eten natuurlijk).
Thaise families zullen hun gezin liever op deze manier vervoeren dan in een luxe auto, zoals in Nederland. Bij ons moet de auto die voor de deur staat er liefst zo duur mogelijk uitzien. In Thailand staat overal een puck-up truck voor de deur. Of meestal in de tuin, want de grond is in Thailand niet zo schaars als bij ons.

Khao Thom

Khao thom moo (Thaise rijstsoep met varkensvlees) Khao thom kung (Thaise rijstsoep met garnalen)

Elders op deze site heb ik u aanbevolen om Khao Thom (letterlijk "gekookte rijst") als ontbijt te eten in Thailand (zie de foto's van twee populaire smaken boven deze tekst) en ik kan dit niet sterk genoeg aanraden!
Een wetenswaardigheidje over Khao Thom is, dat iedere huisvrouw in Thailand heeft haar eigen ("geheime") recept voor Khao Thom heeft. En elke Thaise huisvrouw is er (uiteraard) van overtuigd dat zij de beste Khao Thom maakt.
Toen ik ooit tegen mijn schoonzus zei dat ze in een bepaald hotelde beste Khao Thom in Thailand serveren, was ze serieus beledigd! "Nee", zei ze. "De beste Khao Thom in Thailand komt uit mijn keuken!". Dit was op een ochtend nadat we in haar huis hadden geslapen. Ze ging naar de keuken en kwam terug met een bord voortreffelijke Khao Thom. Ik mocht niet zeggen dat mijn vrouw (haar zus) betere Khao Thom maakt, maar ik moest ter plekke mijn woorden over dat hotel terugnemen.

"Eenden voeren"

Deze waarneming is niet gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen. Het is nniet alleen een waarneming van een aspect van de Thaise cultuur, maar ook een waarschuwing aan de mannen die Thailand bezoeken en denken dat ze gemakkelijk een niet-serieuze relatie met een serieuze Thaise vrouw kunnen beginnen. Lees regelmatig de Engelstalige Thaise kranten wanneer u het onderstaande niet gelooft. U zult minstens eenmaal per jaar een soortgelijk verhaal in de pers kunnen lezen!. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want alleen die gevallen waarbij het kwaad kan worden teruggedraaid bereiken de kranten. De overige gevallen worden ls routine gezien en zijn daarom geen nieuws. Nu u voldoende nieuwsgierig, en gewaarschuwd, bent kunt u doorlezen:
Wanneer een Thaise vrouw ontdekt dat haar echtgenoot of (nu seks voor het huwelijk ook in Thailand steeds meer geaccepteerd wordt) haar vriend ontrouw aan haar is, zal ze als wraak een degelijk mes kopen en zijn geslachtsdeel eraf snijden als hij slaapt.
En omdat in Thaise ziekenhuizen het herenigen van deze delen met de rest van het lichaam een van de specialiteiten is, zal de Thaise vrouw die haar wraak compleet wil maken het afgesneden lichaamsdeel aan de eenden voeren (die de meeste Thaise gezinnen op het platteland op hun erf hebben lopen). Dan is de wraak onomkeerbaar. In de steden komen - volgens de Thaise pers - de afgesneden delen meestal op straat in een vuilnisbak terecht.
De straf in Thailand voor deze wraakoefening is relatief licht, en de vrouwen die gekwetst zijn in hun eer aanvaarden zo'n relatief lichte straf graag. daarokm komt het keer op keer voor. Zelfs een uiterst serieus nieuwsmedium als de BBC World Service Radio wijdde onlangs een uitzending aan dit unieke aspect van de Thaise cultuur. Dus bezint eer ge begint!Verwante pagina's:

Inleiding tot Thailand - Thailand FAQ - Wat moet u doen en laten in Thailand - Thailand experiences (voorlopig alleen in het Engels).


***

***

Privacy verklaring voor deze site