English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

De muziek van Koning Bhumibol Adulyadej
(1927-2016)

Deze pagina is gemaakt ter gelegenheid van de voltooiing van de zesde cyclus (van twaalf jaar) in het leven van Koning Bhumibol Adulyadej, op 5 december 2542 (1999).

Koning Bhumibol Adulyadej

Ik eerbiedig en erken het auteursrecht van wijlen Koning Bhumibol Adulyadej voor de muziek die te horen op deze pagina.

Er staat echter geen enkele verklaring van auteursrecht, in welke taal dan ook, op de CD waarvan de muziek werd overgebracht naar streaming audio.

U heeft Real Player (of een vervanger daarvoor) nodig om te kunnen luisteren naar de muziek op deze pagina.

De muzikale voorbeelden op deze pagina zijn allemaal afkomstig van een cd, die bestaat uit twee opnamesessies van de Thaise zangeres Jintana Suksathit. Ze wordt begeleid door een onbekende orkest. Ik betwijfel overigens sterk of deze oude opnamen nog te koop zijn.

CDDe Thaise Auteurswet bepaalt dat het auteursrecht niet wordt geschonden in (onder andere) een beoordeling van een beschermd werk.
Dit is een bespreking. Ik ben me er niet bewust van welk auteursrecht dan ook te schenden door mijn bezoekers de mogelijkheid te bieden om te luisteren naar een paar voorbeelden van de muziek van Koning Bhumibol Adulyadej. Het is overigens niet mogelijk om in contact te treden met de componist van de weergegeven muziek op deze pagina. genoeg van deze onzin! Naar de muziek!

***

Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej (1927-2016) van Thailand werd geboren in Cambridge (Massachusetts, VS), maar hij kreeg zijn opleiding in Zwitserland. Daar (toen hij nog prins was) kreeg hij ook zijn eerste muzikale vorming. Hij begon op een oude klarinet te spelen toen hij tien jaar oud was. Toen hij in het Europa van de jaren veertig van de twintigste eeuw woonde, was de jazz erg populair. Hij ontwikkelde een voorliefde voor deze muziek, en we hoeven ons er daarom niet over te verwonderen dat zijn eerste composities sterk werden beïnvloed door jazzmuziek.
Zijn eerste compositie, de Candle Light Blues, is volledig geschreven volgens het akkoordenschema van de blues. Ook de meeste andere vroege composities volgen het blues-schema. Luistert u naar twee voorbeelden:

Candle Light Blues

HM Blues (Hungry Man's Blues)

De ondertitel van het tweede nummer toont het sterke gevoel van de Koning!Een beroemde Thaise musicus, in het geheel niet vertrouwd met jazzmuziek, werd ooit uitgenodigd door de Koning om zijn mening te geven over Candle Light Blues, de eerste compositie. Geloof het of niet, maar deze persoon stelde voor om een paar noten te wijzigen! De Koning was helemaal niet blij met deze suggestie en we zullen het nooit weten hoe dit nummer zou hebben geklonken als de Koning devoorgestelde veranderingen had aangebracht!
Nu we het hebben over de jazz-dagen van de Koning, dan moet nog vermeld worden dat hij een eigen jazz-band had en dat hij heeft gespeeld met vele grootheden uit de jazz, zoals Benny Goodman, Jack Teagarden, Stan Getz en anderen.

Nog twee nummers uit zijn vroege periode zijn Love at Sundown en Falling Rain. Ook deze zijn hier opgenomen, om u te laten horen dat hij een heel andere weg koos toen hij deze twee songs componeerde. Zoals de meeste van zijn latere songs, verkende hij het terrein van de "Love Songs" of in ieder geval het "romantische lied" hier.

Love at Sundown

Falling Rain

Nog een romantische song is:

Lullaby

De Koning schreef ook Engelse teksten voor enkele van zijn composities. Twee voorbeelden daarvan zijn:

Echo

No Moon.

Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej schreef in totaal 43 composities. Afgezien van de songs, beïnvloed door jazz, en de songs die verder als voorbeeld hierboven zijn genoemd, schreef hij ook enkele marsen voor de Koninklijke Strijdkrachten van Thailand, en enkele "Alma Maters" voor Thaise universiteiten.

Een voorbeeld van een patriottisch lied dat ik hier wil laten horen is:

When.

***

Enkele jaren geeden is er op de Kanchanapisek site a een pagina met muziek van de Koning geopend.
Die songs, in zeer verschillende arrangementen, kunnen daar online worden afgespeeld in Real Audio-formaat of kunnen worden gedownload in MP3-formaat. Dit is in feite de eigen site van Koning Bhumibol Adulyadej.


***

***

Privacy verklaring voor deze site