English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Lopburi

Op deze twee pagina's laat ik een aantal van de foto's zien die ik gemaakt heb in Lopburi (soms ook wel gespeld als "Lop Buri"). Lopburi is beroemd om twee dingen: Koning Narai, die daar lang geleden woonde, en de apen, die er nog steeds wonen. Koning Narai leefde in de zeventiende eeuw en had een paleis in Lopburi. Deze pagina's gaan vooral over hem en horen daarom bij de pagina's van deze site over de geschiedenis van Thailand.

De apen (makaken) zijn overal in Lopburi te vinden, en sommige mensen zeggen dat ze worden opgeleid om toeristen te beroven. Nadat ik er geweest ben geloof ik niet dat. Maar ze zijn verre van verlegen, dus let op uw spullen! De Kipling-tas van mijn vrouw (met een aapje eraan) is op een haar na ingegepikt door een aap!Lopburi is een klein provinciestadje, zoals er zoveel zijn in Thailand. U vindt er markten, tempels (oude en moderne), zoals overal in Thailand. Maar in Lopburi je moet u uw aandacht in de eerste plaats richten op de resten uit de tijd van Koning Narai. Daarna zal ik u leiden naar de beste plek om de beroemde makaken van Lopburi te zien.

Het paleis van King Narai

Poort van het paleis in Lopburi Paleismuur in Lopburi

We beginnen onze tocht bij het ​​paleis van Koning Narai. De foto's hierboven tonen de poort en een deel van de muur van het Paleis-terrein. Wat u in ieder geval moet weten over Koning Narai, is dat hij de eerste Thaise vorst was die actief contact zocht met Europa, en vooral met Frankrijk. Dat was vrij revolutionair in de zeventiende eeuw!
Tijdens zijn bewind was er een Franse diplomatieke missie gestuurd naar Thailand (toen nog Siam), in de eerste plaats om er het Christendom te verspreiden. Maar het werd al snel aan de Fransen duidelijk gemaakt door Koning Narai dat hij dit niet kon waarderen. En dankzij mensen als Koning Narai is Thailand altijd een boeddhistisch land gebleven.
Toch is de relatie met Frankrijk in de tijd van Koning Narai altijd goed gebleven. Ook de relaties met Nederland vinden hun oorsprong tijdens het bewind van Koning Narai. Door de koning werd onder meer er een missie vanuit Siam naar Amsterdam gestuurd. En ook de Engelsen kwamen in de tijd van Koning Narai voor het eerst naar Siam, om er een handelspost op te zetten.

***

Een van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens het bewind van Koning Narai, was echter de komst van Constantin Phaulcon, een avonturier uit Griekenland. Meer over hem vindt u elders op deze pagina.

Ontvangstkamer Ontvangstkamer (detail)

Dit is de ruimte in het Paleis van Koning Narai waar hij zijn gasten ontving. Op de linker foto staat de hele ruimte, op de rechter foto een detail. Koning Narai was erg kort van stuk en, zoals u misschien na het bezoeken van deze site weet, mocht (en mag) in Thailand niemand groter zijn dan de koning. Dit veroorzaakt soms een probleem. Dat werd door koning Narai opgelost door een soort van balkon te bouwen in zijn paleis, waar hij op kon staan. Dat balkon is duidelijk te zien op de rechter foto.

Ontvangstkamer van achteraf

En zo keek Koning Narai waarschijnlijk naar zijn bezoekers. De foto is genomen vanaf de zijkant van het balkon. Het balkon zelf is nu niet meer toegankelijk. Aan de zijkanten van het balkon waren kamers waar de koning zich kon terugtrekken, wat hij regelmatig deed, omdat hij leed aan een astmatische aandoening. Deze ziekte werd overigens uiteindelijk fataal.

Gedenkteken voor Koning Narai

Aan de onderkant van het balkon is een herdenkingsplaat aangebracht voor Koning Narai. Die is afgebeeld boven deze tekst.De woning van Constantin Phaulcon

Woning van Phaulcon (1) Woning van Phaulcon (2)

Niet ver van het paleis-terrein vindt u dit fraaie landgoed, dat de woning was van Constantin Phaulcon, de man uit Griekenland, die hierboven al is vermeld.
Deze residentie heet "Baan Vichaiyen" (Huis van de Vichaiyen).
Constantin Phaulcon was erin geslaagd het vertrouwen van Koning Narai zo sterk te winnen, dat hij een verrassend succesvolle en snelle "carrière" aan het hof van Siam kon maken. "Vichaiyen" was een adellijke titel, die hem, toen hij op het hoogtepunt van zijn carrière stond, kreeg. En vanaf dat moment gaf de koning hem de afgebeelde residentie. Hier woonde hij met zijn Franse vrouw. maar in het Paleis had hij ook een aantal verblijven, die hij deelde met zijn Siamese minnares, met wie hij enkele kinderen had.

Woning van Phaulcon (3) Woning van Phaulcon (4)

Hoewel niet officieel als zodanig benoemd was, was Phaulcon in werkelijkheid de minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk Siam. Dit maakte hem niet populair bij anderen, die dachten dat zij de juiste persoon voor deze functie waren. En dus kon Phaulcon na het overlijden van Koning Narai, zijn macht niet lang meer behouden en werd hij vermoord. Een triest en voortijdig einde van een man met een zeer ongewone carrière voor een westerling!

Prang Sam Yot

Prang Sam Yot Prang Sam Yot (detail) Makaken bij Prang Sam Yot

Zoals alle andere plaatsen in Thailand, heeft ook Lopburi een aantal mooie tempels. Als voorbeeld is hierboven een afbeelding van Prang Sam Yot (drie torens), waarschijnlijk daterend uit een tijd ver voor de Koning Narai.
De tweede foto toont een detail van het gebouw. De derde foto toont een paar van de makaken uit Lopburi. Ze wonen in de Kala Shrine, aan de overkant van de straat, en in (en rond) Prang Sam Yot.

Boeddha in Prang Sam Yot

De afbeelding hierboven laat het oude Boeddha-beeld van Prang Sam Yot zien. Natuurlijk is Prang Sam Yot geen tempel meer, en moet deze Boeddha beschouwd worden als een kunstschat.

Klik hier om verder te gaanIk werd geïnspireerd om Lopburi te bezoeken en daar de plaatsen tre bezoeken die verbonden zijn met koning Narai, na het lezen van de twee romans "The Falcon of Siam" en "The Falcon takes Wing" van de Amerikaanse auteur Axel Aylwen. Deze romans vertellen het verhaal van de Griek Constantin Phaulcon. Er blijkt nog een derde deel te zijn, "Last Flight of the Falcon", Dat boek heb ik in 2016 voor het eerst gezien bij Amazon, als Kindle ebook. Ik ga dat derde boek in 2016 of 2017 ook lezen.
Voordat ik deze pagina's gepubliceerd heb, heb ik de feiten die ik hier heb beschreven, zo goed mogelijk, in een (vertaald) Thais geschiedenisboek geverifieerd.


***

***

Privacy verklaring voor deze site