English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Lopburi (Deel 2)

(Deel 1)

Op deze twee pagina's laat ik een aantal van de foto's zien die ik gemaakt heb in Lopburi (soms ook wel gespeld als "Lop Buri"). Lopburi is beroemd om twee dingen: Koning Narai, die daar lang geleden woonde, en de apen, die er nog steeds wonen. Koning Narai leefde in de zeventiende eeuw en had een paleis in Lopburi. Deze pagina's gaan vooral over hem en horen daarom bij de pagina's van deze site over de geschiedenis van Thailand.

De apen (makaken) zijn overal in Lopburi te vinden, en sommige mensen zeggen dat ze worden opgeleid om toeristen te beroven. Nadat ik er geweest ben geloof ik niet dat. Maar ze zijn verre van verlegen, dus let op uw spullen! De Kipling-tas van mijn vrouw (met een aapje eraan) is op een haar na ingegepikt door een aap!De apen bij de Kala Shrine

Danseressen bij de Kala Shrine

De Kala Shrine is een oud monument, waarschijnlijk afkomstig van de 11e eeuw, hoewel er weinig van het oorspronkelijke gebouw overgebleven is. Het gebouw zelf, zoals u het vandaag de dag aan zult treffen, is niets bijzonders. Toch wordt het gezien als een heilige plaats door de inwoners van Lopburi. Regelmatig zult u er danseressen zien, die klassieke Thaise dansen uitvoeren, min of meer zoals u ze kunt zien bij de Erawan Shrine in Bangkok.

Makaken bij de Kala Shrine (1) Makaken bij de Kala Shrine (2)

De grote aantrekkingskracht van de plaats wordt gevormd door de apen, die goed gevoed worden door de lokale bevolking. Een keer per jaar krijgen zij (de apen) een groot buffet. U, als toeschouwer, moet daarvoor entree betalen om ze te zien eten op die dag!
De foto's op deze pagina zijn genomen op een gewone dag. Zoals u zult merken, is het voedsel voor de apen ook op een gewone dag overvloedig. De mensen in Lopburi geloven dat ze karma verdienen door het voeren van de apen.
U kunt de straten rond de Kala Shrine blindelings oversteken: Een automobilist die de apen zou verwonden (of erger) zou voor eeuwig verdoemd zijn.

Makaak bij de Kala Shrine Jonge makaak bij de Kala Shrine

Nog twee foto's van de beroemde makaken van Lopburi. Ze lijken het er naar hun zin te hebben: er zijn namelijk ook veel jongen. Reisgidsen zeggen dat er ongeveer 1000 apen in Lopburi zijn. Of dit getal nu juist is of niet, verreweg de meeste zijn hier (bij de Kala Shrine) en aan de overkant van de straat te vinden (bij Prang Sam Yot).

Wat Yang Na Rang Si

Wat Yang Na Rang Si Rubber boom

Niet ver buiten Lopburi, nog steeds in de provincie Lopburi, is een tempel die Wat Yang Na Rang Si heet. De precieze betekenis is ons niet duidelijk, maar het Thaise woord yang betekent rubber. Een van de dingen die u daar niet kunt missen is er een 400 jaar oude rubberboom, die op de rechter foto hierboven staat. Er staat iemand naast. Dat geeft enig idee van de enorme omvang.

Oude  boten Oude boot

Een andere bezienswaardigheid bij deze tempel (Wat), die nauwelijks bezocht wordt door toeristen, is het botenmuseum. Boven deze tekst ziet u een paar van de oude boten daar. U kunt een klein boekje met details over de boten bij de Wat kopen, maar het is helaas bijna helemaal in de Thaise taal.

Decoration of the Wat

Kijk nog eens goed naar het oude houten gebouw van de Wat. De afwerking is van een grote schoonheid, zoals overigens bij veel tempels in Thailand.Ik werd geïnspireerd om Lopburi te bezoeken en daar de plaatsen tre bezoeken die verbonden zijn met koning Narai, na het lezen van de twee romans "The Falcon of Siam" en "The Falcon takes Wing" van de Amerikaanse auteur Axel Aylwen. Deze romans vertellen het verhaal van de Griek Constantin Phaulcon. Er blijkt nog een derde deel te zijn, "Last Flight of the Falcon", Dat boek heb ik in 2016 voor het eerst gezien bij Amazon, als Kindle ebook. Ik ga dat derde boek in 2016 of 2017 ook lezen.
Voordat ik deze pagina's gepubliceerd heb, heb ik de feiten die ik hier heb beschreven, zo goed mogelijk, in een (vertaald) Thais geschiedenisboek geverifieerd.


***

***

Privacy verklaring voor deze site