English / Nederlands

Thailand

De Thaise taal leren

OK, u hebt blijkbaar besloten om mijn advies, gegeven op mijn pagina met taaltips voor beginnende bezoekers aan Thailand te negeren. Anders had u niet op deze pagina uit kunnen komen.
Op deze pagina geef ik advies waar en hoe u de Thaise taal (gratis) kunt leren. Realiseer u dat dit een proces van jaren is. De Thaise taal is erg complex, maar vanzelfsprekend zal het grote voldoening geven al u erin slaagt u deze moeilijke taal eigen te maken. Slechts weinig Nederlanders slagen daarin!De Thaise taal leren lezen

Het eerste stukje advies dat ik u hier geef, is dat u de beginselen van de Thaise taal nooit, maar dan ook nooit zult kunnen leren als u niet begint met het leren van het Thaise alfabet en de toonregels. Uitsluitend het Thaise alfabet kan u de toonregels correct en op een logische manier laten zien. Hier is geen alternatief voor. (En als u de toonregels niet correct toepast kunt u echt vreselijke dingen in het Thais zeggen!) Dus u moet eerst een site vinden waar ze u het Thaise alfabet leren. Daarna doet u er verstandig aan om transliteraties (omzettingen in ons alfabet), die u ongetwijfeld tegen blijft komen, te negeren. Transliteraties kunnen nooit een goede kennis van het Thaise alfabet vervangen. Integendeel, ze kunnen u alleen maar in verwarring brengen.

Op de volgende sites kunt u het Thaise alfabet leren: Een prima site waar u het alfabet kunt leren is opgezet door de Northern Illinois University (NIU).
Ga naar hun Thailand startpagina en klik op de linker deur voor het hoofdmenu. Bovenaan staan de bronnen om het alfabet te leren. De Thailand startpagina staat ook onder het logo hieronder.

Seasite,niu.edu

Als u uw Thaise studie een vliegende start wilt geven, kunt u ook beginnen met het eerste Manee boek (zie ook hieronder). Hun versie van Manee boek 1 begint ook met het Thaise alfabet.

Nadat u zich het Thaise alfabet en de erbij horende toonregels hebt eigen gemaakt (en dat duurt echt wel een paar weken), bent u klaar om te leren lezen.
Gelooft u mij maar dat ik heel veel sites en boekjes geprobeerd heb om de beginselen van het lezen van de Thaise taal te leren. Ik ben begonnen met een dun boekje met de uiterst misleidende titel "Easy Thai", maar gelooft u mij maar, er bestaat geen "eenvoudig Thais", dus dat boekje helpt u niet verder dan het herkennen van een paar letters en het leren tellen (dat overigens onmisbaar is opeen Thaise markt). Verder leert u er zinnetjes als "In Lamphun zijn rijstboeren". Leuk om te weten, maar niet echt nuttig in het dagelijkse leven. Dus vergeet dit boekje en soortgelijke boekjes maar als u Thais wilt leren!

Manee

Na veel jaren van proberen, beginnen en weer stoppen, heb ik het inzicht gekregen dat er maar één goede bron is on de Thaise taal te leren lezen: Manee (ook wel gespeld als Maanee, Manii, of in nog andere variaties. En dat toont nog eens aan hoe waardeloos transliteraties zijn). Manee is de ultieme bron!
De Manee boekjes (total twaalf) zijn jarenlang gebruikt als hulpmiddel op Thaise lagere scholen om Thaise schoolkinderen hun eigen taal te leren lezen. Ik heb de sterke overtuiging dat als Thaise scholieren die nog niet kunnen lezen dat kunnen leren aan de hand van deze boekjes, een Nederlandse volwassene dat zelfde kunstje met hetzelfde materiaal ook moet kunnen leren.

Waar kunt u deze "wonderboekjes" (want wonderboekjes zijn het) vinden?

Een plaats waar u Manee kunt vinden (en hier vindt u de boekjes 1 en 2) is de Saesite Thailand site, met tekst en MP3. Manee heet daar Manii. De eerste twee Manii boekjes (40 lessen) geven u een prima start met ket lezen van de Thaise taal.

Onlangs (in 2012) is een Thaise dame, Mia Rongsiaw genaamd, die lerares in de Thaise taal is (en waarbij u ook via Skype lessen kunt nemen), een project gestart om alle twaalf Manee boekjes, met transliteraties, complete vertalingen en geluidsfiles toegankelijk te maken voor buitenlanders die Thais willen leren. Haar site heet Learn 2 Speak Thai. Ga naar haar Manee pagina's door op het Manee boekje hieronder te klikken. Zij doet hiermee een fantastisch werk en wij wensen haar al het mogelijke succes en veel bezoekers op haar site!

Manee Book 1

En tenslotte: alle twaalf Manee boekjes kunnen in hun originele vorm worden gedownload, volledig legaal, als PDF files van Dropbox. (Die originele boekjes zijn uiteraard helemaal in het Thais, dus het is handiger om in ieder geval te beginnen met het bestuderen van Manee op Mia's site).
Klik bij horhook.com (ook die site is uitsluitend in het Thais beschikbaar) op de 6 links onderaan om de boekjes te downloaden. Iedere link leidt daar naar twee Manee boekjes.

Zie hieronder een interview door Mia Rongsiaw met de auteur van de Maneee boekjes.De Thaise taal leren spreken

Waarschijnlijk is de meest grondige cursus on Thais te leren spreken de FSI (Foreign Service Institute) cursus. Dit is een cursus die oorspronkelijk geschreven is voor Amerikaanse diplomaten en hij is van een hoog gehalte.
Die cursus is op commerciële basis jarenlang voor veel geld te koop geweest, maar hij valt nu in het publieke domein. U kunt de complete cursus (alle boeken en alle bijbehorende geluidsfiles) vinden en downloaden op de FSI pagina's.

De originele FSI cursus maakte uitsluitend gebruik van een transliteratie van het Thaise alfabet.
Een groep vrijwilligers heeft de hele cursus echter herschreven in het Thaise alfabet. Dit moet een gigantische klus geweest zijn!
Dit prima stuk werk (met de originele geluidsfiles ingebed in de HTML-pagina's) kunt iu vinden op de Thai language wiki. Leer het Thaise alfabet en volg de cursus daar!.

Wanneer u klaar bent met de FSI cursus, heeft u behoefte aan verdere lees-lessen. Die kunt u vinden in een prima Thais boek met leesoefeningen (ook met geluidsfiles!). Dit boek met leesoefeningen is ook gesschreven voor FSI. Het staat op deze pagina van Siamwest.

maar is waarschuw u nog maar eens: De Thaise is erg moeilijk te leren voor westerlingen. En het FSI boek met leesoefeningen is niet gemakkelijk! Het is erg verstandig om eerst alle Manee boekjes door te nemen, voordat u aan het FSI leesboek begint!

Links naar andere bronnen om Thais te leren

Alle sites die hierboven al genoemd zijn, bevatten goede leermaterialen. Gebruik ze, maar doe dat dan wel met één tegelijk, en ga niet meerdere cursusmaterialen door elkaar heen doen! Dat werkt niet en is bovendien zeer verwarrend.

De meest uitgebreide site die gaat over alles wat te maken heeft met het leren van de Thaise taal, is zonder twijfel Women Learning Thai. Dat is een blog dat vrijwel dagelijks nieuwe bronnen en mensen ontdekt die te maken hebben met het leren van de Thaise taal. Abonneer u op hun RSS-feed als u niets van die site wilt missen.

Ik vond de leesoefeningen met geluidsfiles op Siamwest voor enigszins gevorderde lezers uitermate nuttig.

En als het bovenstaande nog niet genoeg is, kijk dan eens op Google met de zoekterm "Thais leren".
***

***

Privacy verklaring voor deze site