English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Thais handwerk

Thailand staat bekend om zijn handwerk, en niet zonder reden. Op deze pagina laat ik u een aantal voorbeelden zien.Hoewel houtsnijwerk overal gemaakt wordt in Thailand, is het Noorden, en vooral het gebied rond Chiang Mai is echt beroemd om.

handwerk naambord

Dus, wanneer u loopt op de Night Bazaar in Chiang Mai, waarom laat u dan niet - bijna klaar terwijl u wacht - voor uzelf of uw vrienden met een naambord op maat voor de voordeur maken? Dit naambord was binnen 24 uur klaar om mee te nemen. Alle letters waren namelijk niet op voorraad. Zo gaat dat met niet-Thaise letters! Ze begonnen overigens onmiddellijk nieuwe letters op de door mij gewenste maat te zagen, en de naamplaat was de volgende dag klaar! Een van mijn beste souvenirs uit Thailand! Na ruim tien jaar ziet hij er nog steeds als nieuw uit!

Een speciale eettafel Bovenkant van de tafel

Buiten Chiang Mai zijn een paar goede fabrieken waar zowel meubels als handwerk gemaakt worden. Als u naar zo'n fabriek gaat, dan kunt u daar bijvoorbeeld een tafel kopen met een met de hand bewerkt bovenkant, zoals hierboven afgebeeld. Ze sturen hem overal in de wereld naar je huis, en ze pakken hem perfect in. De tafel en stoelen hierboven zijn niet echt wat ik handwerk zou noemen, maar het bovenblad van de tafel (en de achterkant van de stoelen) zijn dat zeker wel!

Olifant-tafel met stoelen Olifant-stoel

Deze tafel met stoelen is zeker 100% handwerk! Deze zeer fraaie set werd ook in Chang Mai gemaakt. Ik heb de set gekocht bij Narai Phand in Bangkok. Maar toen ik hem kocht zei men dat dit de laatste meerkleurige set was die ze zouden krijgen. Daarna zouden er alleen nog egaal bruin gekleurde sets komen.
Let er bij de bovenstaande set dus goed op dat het grootste deel van het hout zijn oorspronkelijke kleur heeft behouden, en dat sommige delen zijn ingekleurd met natuurlijke materialen, in drie kleuren. U hoeft niet bang te zijn dat dergelijke stoelen makkelijk uit uw huis zullen worden gestolen. Elke stoel weegt meer dan 100 kg!
Reken wel op vrij hoge verzendkosten, plus (in Nederland) BTW, invoerrechten, inklaringskosten en transport van de haven naar uw huis. Grofweg kost zo'n set als hij bij u thuis staat tweemaal zoveel als u aan de fabriek (of winkel) betaalt. Maar daarvoor hebt u dan ook wat bijzonders!

Bronzen olifant Houten olifant

Olifanten zijn overigens erg populair in de Thaise handwerk-industrie, want toeristen zijn er dol op. U kunt u bijvoorbeeld een bronzen olifant in verschillende maten kopen, of een houten olifant, in elke gewenste soort hout en in elke maat die u zich maar kunt voorstellen!

Zijden bloemen

Iedereen die ooit in Thailand is geweest zal bekend zijn met Thaise zijde. Het meest bekend zijn stropdassen, kussenovertrekken, sjaals, en ook kostuums of jurken van Thaise zijde. Maar waarom zou u niet ook een kijkje nemen bij Thaise zijde bloemen? De bloemen op deze foto zijn erg realistisch gemaakt. Zelfs de regendruppels lijken echt!
Thaise zijde is, in tegenstelling tot Chinese zijde, vrij stug. Wanneer u dus een zijden voorwerp ziet dat zacht aanvoelt, hebt u niet te maken met Thais zijde, maar met Chinese zijde!

LaquerwareEen ander type handwerk uit Thailand is de zogenaamde "Laquerware". Ik weet hier geen goed Nederlands woord voor. Het bestaat in twee soorten: goud op zwart (zoals hier op de foto) en meerkleurig.
Beide soorten vormen aantrekkelijke souvenirs, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar goud op zwart.

Keramiek

Thaise keramische producten zijn niet erg populair bij toeristen. Je ziet ze in ieder geval niet vaak in souvenirwinkels. Maar, na het bekijken van deze foto, bent u het misschien met me eens dat ze zeker ook de moeite waard zijn.
Een plaats waar veel keramische producten worden gemaakt en te koop zijn is op Koh Kred in Bangkok (een eilandje in de Chao Phraya rivier, aan de Thonburi kant).

Benjarong pot Benjarong theekop

Het soort aardewerk op de bovenstaande foto's wordt "Benjarong" genoemd. Letterlijk betekent dat "vijf kleuren". Dus dit soort versieringen bestaan altijd ​​uit vijf verschillende kleuren (inclusief goud en zilver). Het zijn mooie, maar niet goedkope, souvenirs. Er zijn allerlei Benjarong voorwerpen te koop.
Ze zijn erg populair bij toeristen. Daarom zijn ze vaak in stevige dozen verpakt. Op de foto's ziet u een pot en een theekopje in Chinese stijl, met een deksel.

detail van een Thais schilderij

Ik wil u ook met de Thaise manier van schilderen kennis laten maken. Dit is een detail van een veel groter schilderij, met een aantal scènes uit het dagelijks leven op het Thaise platteland. Thaise kunstenaars zijn meesters in deze (privatieve) stijl van schilderen! Dit is overigens maar een klein deel van een veel groter schilderij. Het geeft hopelijk een indruk van de rijkdom aan details in deze schilderstijl. Als u in Thailand naar een kunsthandel gaat, zult u zien dat er ook diverse andere stijlen van schilderen zijn. Ook zult u schilderijen tegenkomen die rechtstreeks geïnspireerd zijn door 'westerse' kunst. Thaise schilderijen zijn beslist niet duur en zijn zeer de moeite waard om als souvenir en kunstwerk tegelijk mee naar huis te nemen.

Pluchen Kwai

En tenslotte, waarom zou u geen typisch Thaise knuffel voor uw kinderen, of voor uzelf mee naar huis nemen? Deze waterbuffel ("Kwai") is bijvoorbeeld populair in Thailand. Hij is bijvoorbeeld te koop in "Central Department Store", waar u hem zult vinden in verschillende maten. Een leuk vriendje, om u aan Thailand te herinneren!


***

***

Privacy verklaring voor deze site