Blog van René Hasekamp

Wegens aanhoudende problemen door spam-robots is dit blog verplaatst naar Blogger. De archieven - die u nu bekijkt - blijven echter open, zij het zonder mogelijkheid van commentaar.

June 2005
SMTWTFS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Home » Archives » June 2005 » Audioboeken of toch maar gewoon lezen?

[Vorige: "Huismussen"] [Volgende: "Halsbandparkieten (2)"]

06/28/2005: "Audioboeken of toch maar gewoon lezen?"


Ik heb vorige week een aardig programma op de radio gehoord over audioboeken, dus ik ben eens op het Internet op zoek gegaan wat daar zoal over te vinden is. Ik heb me in het bijzonder geori\EBnteerd op gratis audioboeken, in MP3 formaat.
Je typt dan zoektermen als free audiobooks in bij Google en krijgt een massa treffers, met bovenaan veelzeggende sites als freeaudiobooks en audiobooksforfree en meer van dat aanlokkelijks.

Raadpleging van de sites leidt \96 althans voor mij - tot teleurstelling. Bij een van deze sites waren er honderden, misschien wel duizenden, audioboeken gratis te downloaden, maar wanneer je klikte naar de downloadpagina bleek alleen de laagste kwaliteit gratis te zijn. En die kwaliteit viel zo tegen, dat ik eerst maar eens verder ben gaan zoeken. Je kon namelijk nauwelijks horen of er een mens of een computer aan het woord was. Waarschijnlijk een computer, overigens.
Bij een andere site was alles inderdaad echt gratis en van een behoorlijke geluidskwaliteit, maar - ook daar - werden de boeken door een computer voorgelezen. Een fraai stukje technologie, maar niet iets waar ik op zit te wachten.

Weer verder zoeken dus. Toen bleek dat de Gutenberg site (waar vrijwel alle boeken waarop geen auteursrechten meer bestaan gratis als platte tekst te downloaden zijn) ook een audioboeken-afdeling heeft. Die bleek echter, voor zover het door mensen voorgelezen boeken betreft, nog zeer beperkt te zijn. Maar die site moet u zeker in de gaten houden.

Om een lang verhaal kort te maken. Tijdens mijn zoektocht was ik \E9\E9n audioboek tegengekomen, in een behoorlijke geluidskwaliteit, dat ik graag in de auto zou willen beluisteren: \93War of the Worlds\94 van H.G. Wells.
Tom Cruise heeft daar zojuist tot meerdere glorie van zichzelf een film van gemaakt. Ik zal die film waarschijnlijk niet zal gaan zien, omdat die ongetwijfeld voor een groot deel uit de steeds meer ergernis bij mij opwekkende computer-animatie bestaat. Maar het boek wil ik graag lezen.
Ook "The Time Machine" van H.G. Wells heb ik als boek gelezen en ook dat boek vond ik oneindig veel beter dan de half-animatiefilm met een geforceerd happy end die er een paar jaar geleden van gemaakt is. Alle spanning en alle geheimzinnigheid die het boek kenmerken waren weg in die film. Ik verwacht hetzelfde van \93War of the Worlds\94 met Tom Cruise.

Toe ik de 64 MB van de MP3-files gedownload had, heb ik eens gekeken hoeveel audio CD's het geheel in beslag zou nemen. Mijn CDS speler in de auto kan namelijk nog niet rechtstreeks MP3 files afspelen. Omgezet in audio CD's zou ik 6 of 7 CD's moeten branden om naar het boek te kunnen luisteren!
Daarom heb ik uiteindelijk de Gutenberg tekst van dit boek ook even opgehaald. Ik gebruik een voortreffelijk programma, met de naam \93yBook\94 (zie de site van de auteur voor nadere gegevens en om het programma te downloaden). Het aardige van dit programma is, dat je een Gutenberg tekst er gewoon in kunt laden, en die tekst dan weergegeven wordt als een keurig \93e-book\94. Alles wordt automatisch geconverteerd.
Toen bleek dat de Gutenberg tekst van het complete boek slechts 139 bladzijden omvat in mijn programma. Dan lees ik het boek toch maar liever op die manier. Dan hoef ik niet eerst 7 CD's te maken, die ik waarschijnlijk toch maar een keer beluister!

Overigens zijn er veel audioboeken op CD in voortreffelijke kwaliteit te koop, voorgelezen door prima acteurs of de oorspronkelijke auteur, maar daar ging deze column niet over. Ik was op zoek naar gratis audioboeken op het Internet.

Nadat ik deze column al gepost had, heb ik de audio afdeling van de Gutenberg site nog eens beter geraadpleegd. Ik kan uit die site - maar dat is mijn smaak - de vrijwel volledige collectie boeken van Sir Arthur Conan Doyle over Sherlock Holmes van harte aanbevelen, voorgelezen door de voortreffelijke Engelse acteur John Telfer.

Replies: 8 Reacties

on Saturday, August 6th, k.vintges said

dank voor de info,maar hoe moet ik te werk gaan op de gutenberg site? ik krijg alleen maar een gutenberg f0older te lezen als ik een van de mirror-sites aanklik (bv bij het eerste boek van sherlock homes). kunt u mij misschien een tip geven?

on Saturday, August 6th, Rene Hasekamp said

Je hebt waarschijnlijk op de bovenste file geklikt. Dat is een "Readme" file.
De pagina waarop "The Adventures of Sherlock Holmes" staan, is http://www.gutenberg.org/etext/9551 .
De verhalen staan er in twee kwaliteiten op: 16 bit (matig) en 32 bit (goed). De bovenste twee files zijn de "Readme" van deze beide sets. Daaronder volgt (ook voor beide sets) een index site.
Die eerste vier files kun je gewoon overslaan.

Je kunt de files downloaden door rechts te klikken op de link "main site" en dan te kiezen voor "save target as" of "doel opslaan als". Voor de 16 bit versies begin je bij de vijfde file van bovenaf. Voor de 32 bit versies begint je bij de eerste file waar bij staat "22 kHz 32 bit" (dat is de 29 ste file van bovenaf als ik goed geteld heb). Na rechts klikken vraagt de browser waar de file opgeslagen moet worden en laat de naam zien. De eerste file van de 32 bit serie heet "advsh3201.mp3".
Zo moet het toch wel lukken! De hele set verhalen uit "The Adventures of Sherlock Holmes" bestaat uit 25 MP3 files.

on Saturday, October 29th, Sebastiaan Voormanns said

Ik zelf ben ook opzoek naar gratis e-books gegaan, en vond wat nederlandstalige boeken, of het goede boeken zijn of niet laat ik aan u over maar toch ik denk post de link even. http://boeken.vpro.nl/dossiers/17468829/

on Friday, February 3rd, Rita Niland said

Hi

Er is veel... als je maar goed zoekt.

Op http://del.icio.us/ritanila/audiobooks
een overzicht van sites

Op mijn weblog een artikel over hoorspelen
http://blogger.xs4all.nl/ritanila/archive/2006/01/10/73752.aspx

En een artikel over wat er in de bieb te leen is...
http://blogger.xs4all.nl/ritanila/archive/2006/01/06/73235.aspx

Groet
Rita

on Monday, February 6th, he said

:crazy: :cool: :hehe: :blush: :confused: :crazy:
ik zoek al 3uur

on Friday, February 17th, marloes said

Ik ben een meisje van 13 en ik zoek luisterboeken in het Nederlands, maar ik kan niks gratis vinden of het is geen leuk en in het Engels.
Kan je me helpen? :cry:

on Saturday, February 18th, Rene Hasekamp said

Behalve de VPRO site (zie hierboven) heb ik nog \E9\E9n site gevonden met een paar gratis Nederlandse audioboeken: http://www.voorlezer.net/.
Verder zij er in de boekhandel tegenwoordig steeds meer (Nederlandse) luisterboeken te koop, maar die zijn natuurlijk niet gratis. Uit de bovenstaande reacties en uit mijn stukje blijkt verder dat er erg veel sites zijn voor gratis Engelstalige luisterboeken. Daar ben je toch bijna aan toe?
Maar kijk ook even in een nieuw stukje op http://www.hasekamp.net/gm/archives/00000131.html, waarin ik uitleg hoe je eventueel zelf audioboeken kunt maken. Een hele klus, maar het gaat!

on Sunday, February 19th, Geert said

Hoi Marloes,

Via uitwisselsprogramma's zoals Emule en LimeWire zijn een aantal bekende luisterboeken ook in het Nederlands te downloaden van andere gebruikers; gratis! Je moet wel goed zoeken, want zo groot is de Nederlandse 'markt' daar nog niet.


Wegens aanhoudende problemen door spam-robots is dit blog verplaatst naar Blogger. De archieven - die u nu bekijkt - blijven echter open, zij het zonder mogelijkheid van commentaar.