English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Gibbon Rehabilitatie Project (GRP) op het eiland Phuket

Op het eiland Phuket werkt een kleine groep enthousiaste vrijwilligers om te proberen om de gibbons in Thailand in het wild te laten voortbestaan. Vroeger leefden ze in Thailand in grote aantallen. Nu zijn ze bijna uitgestorven, met "dank" aan de toeristen-industrie.
De informatie op deze pagina is gebaseerd op de documentatie van het project.

De Bang Pae waterval

Op het eiland Phuket, zijn er nog een paar stukken van tropisch regenwoud over. Een daarvan is in de buurt van de Bang Pae waterval, zie de foto hierboven. Het is zeker de moeite waard om daar een keer heen te gaan en naar de waterval te lopen. Ga, om er te komen, naar Thalang, ga daar naar het monument van de Heldinnen van Phuket en neem weg 4027 in noordelijke richting vanaf het monument. (Of vraag gewoon aan uw chauffeur om u naar de bang Pae waterval te brengen).
Wanner u de oprijlaan van het gebied volgt, komt u bij het kleine, maar enthousiast geleide Gibbon Rehabilitatie Project. Hier worden withand-gibbons (Hylobates LAR) - en andere van gibbons - die zijn mishandeld als een "toeristische attractie" worden gereed gemaakt voor hun terugkeer in de natuur. Helaas is zelfs de directe omgeving van het project niet veilig om de dieren vrij te laten. Zelfs daar bestaat nog de kans dat ze weer worden gevangen, dus u kunt van hun aanwezigheid in het wild genieten. Ze worden elders vrijgelaten.

Gibbon in het GRP

Verwacht hier niet een soort dierentuin. De gibbons die er in het project wonen moeten "ont-menselijkt" worden, dus u kunt ze alleen zien in hun kooien zien, en zelfs dat alleen van een afstand. Toch kunt u ze zien, en genieten van hun indrukwekkende "zang". U kunt er lezen over het project en geld doneren aan het project, bijvoorbeeld door artikelen te kopen, of door een of meer van de gibbons voor een jaar te "adopteren".

Kantoor van het GRP

Dit is de "receptie" van het GRP. U zult er alleen maar vrijwilligers ontmoeten. Veel van hen zijn buitenlanders. Ze krijgen geen gratis vliegtickets of een beloning in geld. Hun beloning is het werken in de nabijheid van de gibbons!
U zou de ingang van dit kleine project zelfs over het hoofd kunnen zien. Die is min of meer verborgen in het bos. Kijk uit naar het naambord van het project, en loop een paar treden naar boven om bij het kantoortje te komen.
De gibbons die u kunt zien bij het project zijn withand-gibbons, prachtige dieren met een cirkel van wit haar rond hun gezicht en witte haren op de bovenkanten van hun handen en voeten. Ze zijn erg gewild door illegale handelaren, om hun uitzonderlijke schoonheid. U kunt ze zien op enkele foto's op deze pagina.

Onder dit stukje tekst kunt u twee verschillende soorten gibbons zien, gefotografeerd in Dusit Zoo in Bangkok. Deze prachtige dieren zijn neefjes en nichtjes van u!

Withand Gibbon GibbonGibbons

Gibbons zijn mensapen, en nauw verwant aan de mens. Hun biologische naam is Hylobates LAR. De bekendste mensapen zijn de "grote apen" (Gorilla, Orang-oetan, Chimpansee en Bonobo). Net als deze andere mensapen, hebben gibbons geen staart. Ze hangen meestal in de bomen en ze verplaatsen zich door met hun armen van tak naar tak te slingeren, maar als ze lopen, lopen ze rechtop, net als mensen. Dit is opmerkelijk, omdat zelfs de "grote apen" meestal op hun handen en voeten lopen. Gibbons zijn vrij klein (ongeveer 50 cm. lang) en in grote dierentuinen kunt u ze soms zien. In Nederland in ieder geval in Emmen, Blijdorp, Ouwehands Dierenpark en in de Apenheul. In Thailand kunt u ze onder meer zien in Dusit Zoo in Bangkok en de dierentuin in Korat (Nakhon Rachasima). Onderaan deze pagina kunt u een eenvoudige screensaver downloaden met foto's van gibbons die (op het oog gelukkig) wonen in de dierentuin van Korat.
Als ze het naar hun zin hebben, 'zingen' ze op een fraaie manier. De betekenis van dit 'zingen' is het claimen van hun gebied. Dit zingen alleen al is een uitstapje naar een goede dierentuin of naar de GRP waard! U kunt er ook een horen zingen door hier te klikken!
Hun voedsel bestaat uit vruchten, bladeren van de bomen, bloemen en insecten. Als ze met rust gelaten worden, bereiken ze een leeftijd van ongeveer 30 jaar. Gibbons zijn monogaam en hun natuurlijke habitat is Zuid-Oost Azië. In Thailand waren er vroeger veel gibbons, maar ze zijn nu vrijwel uitgeroeid doordat mensen ze hebben gevangen voor hun "plezier", maar ook door de ontbossing.
Het is helaas nog steeds "populair" (ook op Phuket) om wilde gibbons te vangen en in kooien te houden. Ze worden (ook nu nog) bijvoorbeeld gedwongen om sigaretten te roken, whisky te drinken en andere dier-onterende handelingen te verrichten voor toeristen.

Wanneer u een gibbon in dergelijke omstandigheden ziet tijdens uw verblijf in Thailand, breng het GRP dan op de hoogte! U vindt het adres, telefoonnummer en andere gegevens onderaan deze pagina!

Wanneer gibbons ongeveer zeven jaar oud worden, worden ze seksueel actief zijn en moeilijk te hanteren. Dit is de fase waarin ze worden "gedumpt" of zelfs gedood door hun (illegale!) eigenaren. Of soms worden ze in een kleine kooi gestopt of vastgeketend, waardoor ze zich vrijwel niet meer kunnen bewegen.
Je kunt hun leven dan vergelijken met het leven in een gevangenis, maar in dan een veel te kleine gevangenis om te overleven.

Het GRP op Phuket probeert gibbons te redden uit een dergelijke situatie. Daarom verdient het uw steun!

Maar denk niet dat dit al de schade en schande is die gibbons wordt aangedaan. Helaas niet. Het vangen van een gibbon is al een gruwelijke daad. U moet zich namelijk realiseren dat een gibbon-moeder haar baby (uiteraard) niet vrijwillig zal afgeven aan aan een mens. De "normale praktijk" om een jonge gibbon te vangen is daarom het eerst doodschieten van haar moeder. En ook van andere gibbons die proberen om de gibbon-baby te redden. Dus achter iedere jonge gibbon, gevangen voor het "plezier" van toeristen, gaan de dode geesten schuil van gemiddeld vier volwassen gibbons!

Zou uw vrouw haar baby vrijwillig aan een groep apen afgeven? natuurlijk niet! Wat zou u er dan van vinden wanneer uw vrouw (en u zelf en uw begeleiders) zouden worden gedood door een groep apen, omdat die zo graag een klein mensje in een kooi willen stoppen? Op deze manier moet u naar het illegale vangen van gibbons kijken!

Het Gibbon Rehabilitatie Project (GRP)

De mensen die werken in dit project proberen de gibbons voor uitsterven te behoeden door ze te beschermer tegen hun ergste vijand, de mans. Het zijn allemaal vrijwilligers die niet worden betaald, ze krijgen zelfs geen onkostenvergoeding. Zij doen dit werk ter voor de gibbon.
Wij, van Hasekamp Net, vinden dat dit het werk ieders steun verdient. U kunt een donatie doen, een gibbon financieel "adopteren", of als vrijwilliger gaan werken bij het Project. Dat dit werk nodig blijft is een trieste waarheid: Regelmatig wordt bijvoorbeeld een gibbon gevonden in een kleine kooi in de beroemde "drijvende markt".

We hebben zelf ooit een baby gibbon gezien, waarmee we tegen betaling op de foto konden, op Koh Panyee, het "Moslim dorp" waar ze u heen brengen op veel tochten naar "James Bond Eiland". We hebben dit gemeld aan het GRP en de Thaise autoriteiten, omdat het GRP geen eigen bevoegdheid heeft om beslag te leggen op een gibbon. We hopen dat dit het diertje heeft gered.
Als u een gibbon in gevangenschap ziet, doe dan hetzelfde. U kunt ook bellen met de Bosbouw politie op nummer 1362. Aarzel niet om dit te doen en laat deze dieren niet aan hun lot over!

Dongrak Endoo

Wij, van Hasekamp Net, hebben jarenlang twee gibbons, Dongrak en Endoo, afgebeeld op de foto hierboven, geadopteerd.
Helaas hebben bij een later bezoek aan het GRP moeten horen dat de rehabilitatie van Dongrak niet kan slagen. Hij kon - zelfs na een aantal jaren op het GRP - niet goed meer socialiseren met andere (vrouwelijke) gibbons en kan daarom niet meer in het wild leven. In 2008 hoorden we op het GRP, dat toch geprobeerd is om los Dongrak in het wild, dicht bij het ​​centrum, uit te zetten, maar dat hij kort daarna dood aangetroffen werd. Ook Endoo kon niet worden vrijgelaten in het wild en moet de rest van haar leven doorbrengen op het GRP.
We besloten daarom in 2008 om een andere jonge gibbon, die een kans heeft om te worden vrijgelaten in het wild, te adopteren. Zij werd in beslag genomen bij een fotograaf uit Patong, en haar naam is Songkran, want ze kwam in het centrum op Songkran-dag in 2004. We weten dat de adoptie van een gibbon slechts een symbolische daad is, maar het is iets. Haar portret staat onder dit stukje tekst.


SongkranHier zijn de details, zoals overgenomen van het gedrukte materiaal, verkregen bij het project:

Details of the Gibbon Rehabilitation Project

Adress: Gibbon Rehabilitation Project, Bang Pae Waterfall, Pa Khlock, Thalang, Phuket 83110, THAILAND.
Tel.: (+66)-(0)76 260 492; Fax: (+66)-(0)76 260 491;
Website van WAR (Wild Animal Rescue Foundation of Thailand): http://www.warthai.org
Website van het GRP ("Gibbon Rehabilitation Project"): http://www.gibbonproject.org

Email of the GRP: adoption@gibbonproject.org
Wij vertrouwen deze organisatie 100%!
Wij zijn ons ervan bewust dat er mensen zijn (in een groep op Facebook bijvoorbeeld) die stellen dat het project financieel niet op een juiste manier gerund wordt. Deze mensen geven zelfs geen begin van bewijs voor hun belastende stellingen. Zij geven zelfs hun echte naam niet en hebben op Facebook geen echte profielfoto. Ze noemen zichzelf eenvoudig "gibbon". Zolang het GRP bestaat en zichtbaar voor iedereen gibbons redt, negeren wij deze mensen.

Steunt u het project dus. En ga er kijken wat ze doen!

Gibbon Rehabilitation Project

Wilt u toch zelf een gibbon in huis hebben?

Pluchen gibbon

Als u werkelijk denkt dat u een eigen gibbon moet bezitten, koop er dan een als op de foto! We hebben hem gekocht bij Central Department Store in Bangkok, maar op het GRP je kunt u een nog mooiere en grotere kopen voor (een donatie van) 700 Baht (prijs: 2008). U doet dan de natuur geen geweld aan en kunt er toch van genieten, met als wij!Download een gratis (eenvoudige) screen saver met gibbon foto's gefotografeerd in de dierentuin van Korat (Nakhon Rachasima).

***

Meer foto's van gibbons

***


***

***

Privacy verklaring voor deze site