English / Nederlands

Alle foto's op deze pagina zijn gemaakt met een Sony Mavica® FD71 digitale camera.

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Enkele dingen om te doen en te laten in Thailand

Veel mensen hebben me gevraagd hoe je je moet gedragen in Thailand, dus welke dingen je moet doen en welke dingen je beslist niet moet doen.
Hier zijn de belangrijkste, denk ik.

DOEN:

- Behandel het Boeddhisme altijd met respect. Kleed u correct in een Tempel (draag iets met mouwen, draag geen korte broek of korte rok, etc.). Ga nooit op een Boeddha-beeld zitten als u zich laat fotograferen, maar ga voor het beeld zitten. U zult deThaise mensen ernstig beledigen wanneer u zich hier niet aan houdt!

- Spreek altijd met respect over de Koning en zijn familie! Zij worden zeer hoog gerespecteerd door de Thaise bevolking, en niet voor niets! De Koning heeft veel programma's in gang gezet om bijvoorbeeld de opiumteelt te vervangen door andere gewassen, en u treft "Koninklijke Projecten" in heel Thailand aan, in het bijzonder in het noorden. Daar kunt u het resultaat van deze inspanningen zien.
LET OP: Op belediging van de Koning en zijn directe familie staat een minimum gevangenisstraf van drie jaar! De rechter mag daar dus niet van afwijken. Ook buitenlanders zitten in Thailand voor dit misdrijf in de gevangenis.

- Benader ouderen altijd met respect. Ook op een markt, waar u van een oudere koopman of koopvrouw aan het afdingen bent, of wanneer u zaken doet met een oudere taxichauffeur. Doe uw zaken dan met een glimlach op uw gezicht. U zult uw beleefdheid terugvinden in de te betalen prijs.

- Doe uw schoenen uit voordat u een Thaise woning betreedt, wanneer u bij iemand thuis wordt uitgenodigd. Doe dit ook waar Thaise mensen dit doen, bijvoorbeeld voordat u een schoonheidssalon dameskapsalon etc. binnengaat. Doe hetzelfde als de Thais, en u maakt geen fouten! Zie de foto hieronder.

Schoenen biu een Thaise winkel

- Wees geduldig wanneer u zaken doet in een bank of in een postkantoor. U moet er soms lang wachten, maar de Thaise mensen zijn daaraan gewend en vinden dat u zich slecht gedraagt wanneer u ongeduldig wordt. Neem een boek mee, als u bang bent dat u moet wachten. De foto hieronder is genomen in een postkantoor, waar iedereen keurig op zijn of haar beurt wacht.

Wachten in een postkantoorLATEN:

- Wijs niet naar mensen met uw voeten. Dit wordt als zeer onwellevend gezien, omdat de voeten worden beschouwd als de meest inferieure delen van het lichaam.
En zit NOOIT op de vloer van een Tempel terwijl uw voeten naar het Boeddha-beeld wijzen!

- raak de hoofden van kinderen niet aan, zelfs wanneer u dat als een vorm van tederheid beschouwt. Het hoofd wordt namelijk gezien als het meest superieure deel van het lichaam, en dat hoofd aanraken is geen voorrecht voor buitenlanders!

- Doe niet te "intiem" in publieke gelegenheden en op straat, ook niet wanneer u getrouwd bent. Dus zoen niet op straat en wandel niet met uw armen om elkaar. Deze dingen worden uiterst ongepast gevonden.

- Schreeuw tegen niemand in het openbaar wanneer u ruzie wilt maken met uw kinderen of met uw vrouw (man), doe dit dan in uw hotelkamer. U zult ook veel respect verliezen wanneer u vindt dat uw kinderen in het openbaar terecht gewezen moeten worden!

- Den niet dat Thaise vrouwen eenvoudig "te krijgen" zijn. Hoewel ongeveer 1% van de vrouwen in Thailand in de prostitutie werkt, geldt dat dus niet voor 99%. U kunt uzelf in grote moeilijkheden brengen wanneer u een vrouw in verlegenheid brengt. Haar echtgenoot zou wel eens op een uiterst onplezierige manier wraak op u kunnen (laten) nemen.

- Neem geen pakjes aan om door de douane te brengen. wanner u gesnapt wordt met drugs in uw bezit (ook een "kleine hoeveelheid voor eigen gebruik") riskeert u een gevangenisstraf die tot levenslang kan oplopen (en overigens zelden minder zal bedragen). En de Thaise gevangenissen zijn bepaald geen luxe hotels!

- Koop geen edelstenen op straat. wanner u de prijzen goed kent en de kwaliteit van stenen goed kunt beoordelen, kunt u ze kopen in (grote) winkels. Daar zal de kwaliteit doorgaans (maar niet altijd!) goed zijn. Let goed op de prijs! Toeristen betalen vaak 30% meer dan Thais! Wanneer u toch edelstenen op straat koopt en er later spijt van krijgt (wat in 99% van de gevallen zo zal zijn), ga dan naar de "Tourist Police", of bel ze op 1155! Daar weten ze hoe ze met zulke zaken om moeten gaan.

- Aanvaard geen hulp van onbekenden om de "beste plaats" te vinden om te winkelen. Zij zullen u brengen naar een plaats waar ze commissie krijgen,en u moet die commissie uiteraard betalen. In het gunstigste geval is dat het enige. In een ongunstiger geval koopt u een slechte kwaliteit of zelfs namaak.

- Doe niet mee aan welke vorm van gokken dan ook. Gokken is tegen de wet en dus strafbaar, en straffen in Thailand zijn hoog!

- Laat u niet in met prostitutie in Thailand. U brengt niet alleen uw gezondheid in gevaar (AIDS!), maar u loopt de niet denkbeeldige kans dat u beroofd wordt. En overigens zou u zich moeten realiseren dat "sex op een koopje" in een ontwikkelingsland erg oneerlijk is tegenover de betrokkenen. En ook hier geldt weer dat, wanneer u de wet overtreedt (door bijvoorbeeld sex met minderjarigen te hebben) u een zware gevangenisstraf riskeert.

- Koop geen buskaartjes van iemand anders dan het officiëaut; verkooppunt. De bus waarvoor u elders een kaartje koopt zal waarschijnlijk nooit rijden of - als hij wel rijdt - betaalt u veel te veel. Wanneer u gebruik maakt van een tour operator, zorg er dan voor dat u een door de "Tourism Authority of Thailand" (TAT) erkend bedrijf kiest. Tour operatorsdie een balie in een hotel hebben zijn altijd erkend.

- Roep een ober in een restaurant niet met uw vingers omhoog wijzend, Dit wordt erg onbeleefd gevonden! Doe uw hand omhoog, maar laat uw vingers naar beneden of horizontaal wijzen.

- Zorg ervoor dat u van schalen niet het laatste beetje op uw bord doet, wanneer u met Thaise kennissen eet. Ze zullen altijd een nieuw portie bestellen, omdat ze zullen denken dat u niet genoeg gehad hebt!


***

***

Privacy verklaring voor deze site