English / Nederlands

Alle foto's op deze pagina zijn gemaakt met een Sony Cybershot® DSC F717 digital camera.

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Chiang Mai (Deel 1)

De Thais noemen het "De Roos van het Noorden". Voor de meeste toeristen is het de tweede stad om te bezoeken. Veel Thais (en ook veel expats) willen hier met pensioen gaan. Het is een feit dat Chiang Mai een mooie stad is, en veel rustiger dan Bangkok, hoewel het ook daar steeds voller wordt, in de 21e eeuw.

***

Gracht in Chiang Mai Nog een gracht in Chiang Mai

Het centrale deel van Chiang Mai heeft een vrijwel perfecte vierkante vorm gebied, en is omgeven door grachten en een stadsmuur. De grachten zijn duidelijk te zien op de twee bovenstaande foto's. Als u met het vliegtuig naar Chiang Mai gaat, kunt u het plein, omringd door grachten en muren, duidelijk zien voordat u landt. Vergeet dus niet naar beneden te kijken! Een wandeling rond het vierkant, omringd door de grachten (en de stadsmuren) is de moeite waard.

Stadsmuur in Chiang Mai Stadspoort Chiang Mai

De functie van de stadsmuur was natuurlijk om de stad te vrijwaren van indringers. In vroeger tijden is Chiang Mai meer dan eens ingenomen door de Birmezen, en het heeft daarom in haar geschiedenis vaker tot het Birmese rijk behoord dan de inwoners lief was.
Daarom is de muur gebouwd in 1800, nadat Chiang Mai terug werd veroverd op Birma in 1775, door Koning Taksin.

Twee delen van de muur, een gebied rond een hoek en in de buurt een stadspoort, zijn op de foto's hierboven te zien. Let op de dikte van de muur!

De Ping Rivier

De belangrijkste waterweg bij Chiang Mai is de Ping rivier. Hij stroomt net buiten het ommuurde deel van de stad en u zou er zeker een kijkje moeten nemen. Zoals u op de foto kunt zien, is de rivier breed. Er is niet veel verkeer op te zien, in tegenstelling tot de Chao Phraya rivier in Bangkok. Er zijn wel tochtjes met een soort vlot op te maken, die stroomopwaarts gaan naar de (resten van) de jungle bij Chiang Mai.
Sommige reisgidsen waarschuwen ons voor mogelijke overvallers die deze toeristen-vlotten overvallen. Ik kan u niet vertellen of deze waarschuwingen al of niet serieus genomen moeten worden. Er zijn zeker enkele overvallen gepleegd in de buurt van Chiang Mai, maar ik betwijfel of zij een ernstig risico vormen op dit moment. Om het zekere voor het onzekere te nemen kunt u het beste uw waardevolle spullen in een kluisje in uw hotel achterlaten als u een excursie per vlot gaat maken.

Verkeer in Chiang Mai Straatnaam in Chiang Mai

Het verkeer in Chiang Mai is veel meer acceptabeler dan in Bangkok, maar het is toch druk in Chiang Mai. U zult er meer motorfietsen zien dan in Bangkok, maar minder (eigenlijk bijna geen) tuk-tuks van het model dat u overal in Bangkok ziet, hoewel Chiang Mai een van de weinige plaatsen buiten Bangkok is waar u ze kunt vinden.
De straatnaamborden op de rechter foto zijn typisch voor Chiang Mai.
Het voornaamste middel van openbaar vervoer in Chiang Mai is de "songtaew" (een kleine bus of vrachtwagen met twee tegenover elkaar liggende planken als zitplaatsen). Ze komen voor in verschillende maten. Er zijn "songtaews" die een vaste route rijden en waar u een lage vaste prijs per rit betaald en er zijn exemplaren die excursies maken. (Zie voor informatie over het openbaar vervoer in Thailand ook de pagina's over openbaar vervoer in Thailand van deze site.
Chiang Mai is geen erg grote stad, zodat u de meeste bezienswaardigheden te voet kunt bereiken.De night bazaar (1) De night bazaar (2)

Een belangrijke attractie van Chiang Mai is de "Night Bazaar", een markt die na zonsondergang open gaat. Ga er na 8 uur heen. Het is er druk en gezellig.
U kunt de gebruikelijke Thaise souvenirs in de nacht bazaar verwachten. Maar in Chiang Mai ligt de nadruk op houtsnijwerk. Dat wordt doorgaans gemaakt in en rond Chiang Mai. De prijs van houtsnijwerk is meestal wat lager in de "night bazaar" dan in de winkels in Chiang Mai of in de grote handwerkcentra rond Chiang Mai. Maar de kwaliteit bepaalt uiteindelijk de prijs, en dus is het beste houtsnijwerk ook het duurst! Kijk dus, voordat u iets koopt, of de kwaliteit voldoet aan uw wensen. U zult op de "night bazaar" ook mensen van de bergstammen ("Hill Tribes") aantreffen, meestal in klederdracht.

Zeebanket in de night bazaar

Binnen de nacht bazaar omgeving vindt u - vanzelfsprekend - een aantal goede openlucht-restaurants, waarvan een aantal is gespecialiseerd in visgerechten. Aan het einde van de "night bazaar" (te rekenen vanaf Ta Pae Road) vindt u een aantal hotels met goede restaurants.

***

U vindt er ook veel zilverwerk aan in Chiang Mai, ook in de "night bazaar". Bewerkt zilver is ook een typisch lokaal product. Het zilver is 99,9% zuiver (dat is de standaard in Thailand). De prijs voor bewerkt zilver is naar mijn ervaring echter lager in Bangkok dan in Chiang Mai.
Verder vindt u ook de (gebruikelijke) kleding en kleine souvenirs in Chiang Mai. Hoe dan ook, de "Night Bazaar" in Chiang Mai moet u niet te missen. U kunt er koopjes halen als u een beetje geluk heeft. Veel winkels in Chiang Mai, en alle handwerkcentra rond Chiang Mai, hebben helaas vaste prijzen. U kunt er hooguit een paar procent afdingen. In de "night bazaar" kunt u uw best doen om meer af te dingen. Maar vergeet daarbij niet dat u zich in een ontwikkelingsland bevindt en dat de mensen daar hun handel niet voor hun plezier verkopen, maar om van te leven! Haal de verkopers het vel dus niet over de oren!

Klik hier om verder te gaan


***

***

Privacy verklaring voor deze site