English / Nederlands

Alle foto's op deze pagina zijn gemaakt met een Sony Cybershot® DSC F717 digital camera.

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Chiang Mai (Deel 2)
(Deel 1)

De Thais noemen het "De Roos van het Noorden". Voor de meeste toeristen is het de tweede stad om te bezoeken. Veel Thais (en ook veel expats) willen hier met pensioen gaan. Het is een feit dat Chiang Mai een mooie stad is, en veel rustiger dan Bangkok, hoewel het ook daar steeds voller wordt, in de 21e eeuw.

***

Een paar tempels in Chiang Mai

***

Net als elke andere stad of ieder dorp dorp in Thailand, heeft Chiang Mai veel "Wats" (Boeddhistische tempels). In Chiang Mai zijn ze interessant, omdat veel ervan erg oud zijn en dateren uit de tijd dat het Koninkrijk Chiang Mai een onafhankelijke staat was, en nog geen een deel uitmaakte van het huidige Koninkrijk Thailand of - beter gezegd - het voormalige Koninkrijk Siam.

Wat Bupparam

Boeddhabeeld in Wat BupparamKleine tempel naast Wat Bupparam

Wat Bupparam is de tempel in Chiang Mai ik het mooist vind, vanwege het prachtige (houten) Boeddha-beeld. Ik vraag me af waarom deze "Wat" nauwelijks aandacht krijgt in de reisgidsen. Er staat een fantastisch houten Boeddhabeeld in (zie de linker foto hierboven en klikt erop!). Oorspronkelijk was dit Boeddha-beeld zwart gekleurd (voor zover ik me kan herinneren was dat de kleur van het hout). Ik vond het in die oorspronkelijke kleur prachtig. Echter, tussen 1994 (toen ik het zwarte beeld voor de eerst zag) en 1998 (toen ik voor het eerst daarna terugkwam in Chiang Mai), had iemand besloten dat het wit moest worden geschilderd, en dat is dus helaas gebeurd.

Op de afbeelding hierboven kunt u zien hoe het er sinds die operatie uitziet. Het is nog steeds mooi, maar het schilderen was helemaal niet nodig was, naar mijn bescheiden mening. De rechter foto toont een kleine tempel (of eigenlijk een altaar ("shrine") naast het hoofdgebouw van Wat Bupparam.

Muur in Wat Bupparam Kleine Boeddha in Wat Bupparam

Niet alleen de Boeddha in Wat Bupparam is van een grote schoonheid, ook de muur van het hoofdgebouw, met zijn vele afbeeldingen is prachtig, zoals te zien is op de linker foto hierboven. De rechter foto toont een kleiner Boeddha-beeld, een kopie van de Smaragden Boeddha ("Emerald Buddha") in Bangkok. Het staat in dezelfde ruimte als de houten Boeddha. Ik denk dat - ondanks de geringe aandacht die eraan besteed wordt in de grote reisgidsen - iedere bezoeker aan Chiang Mai Wat Bupparam zou moeten bezoeken!Wat Chedi Luang

Boeddha-beeld in Wat Chedi Luang Ingang van Wat Chedi Luang

Een andere belangrijke tempel in Chiang Mai is Wat Chedi Luang. Dit tempelcomplex bestaat uit een moderne tempel (zie de foto's hierboven) en van een oude Chedi. De oude Chedi werd gerestaureerd, toen ik deze tempel bezocht en de bovenstaande foto's maakte. De restauratie wordt betaald door Unesco en de Japanse regering. De oude Chedi dateert uit 1441 en ooit (kort na de bouw) bevond zich hier de originele Smaragden Boeddha, die nu in Wat Phra Kaew in Bangkok staat.
De moderne tempel op het terrein bevat ook een mooi Boeddha-beeld. De ingang van de moderne tempel, met twee draken, is te zien op de rechter foto hierboven.

***

Wat Phra Sing

Buddha Image in Wat Phra SingEntrance of Wat Phra Sing

Wat Phra Sing is een andere "Wat" die dateert uit de vroege 15e eeuw, de tijd waarin Chiang Mai nog een onafhankelijk koninkrijk was. Het gebouw zelf heeft een sterke uitstraling en je kunt nauwelijks missen. Het staat in de buurt van de Suan Dok stadspoort, die u zou moeten bezoeken.
De kostbaarste Boeddha van Wat Phra Sing is niet op deze foto's te zien. Het staat in een kleinere Wiharn van Wat Phra Sing en het is identiek aan de Boeddha in Nakhon Si Thammarat en aan een Boeddha in Bangkok. Er wordt gezegd dat deze Boeddha's uit Sri Lanka komen. Het exemplaar in Bangkok staat in het "Nationale Museum", gelegen aan Sanam Luang. Het is niet met zekerheid te zeggen wat het origineel is! Op deze externe pagina is het te zien.

***

Mooi houtsnijwerk

Er zijn veel andere mooie tempels in Chiang Mai te zien. Sommige hebben fraai houtsnijwerk. Immers, houtsnijwerk is een van de specialiteiten van Chiang Mai. De bovenstaande foto is een voorbeeld van dergelijk houtsnijwerk, boven de ingang van een kleine tempel op Ta Pae Road, waarvan de naam niet eens te achterhalen is! De afbeelding stelt de Boeddha voor, die zijn volgelingen onderwijst.

Klik hier om verder te gaan


***

***

Privacy verklaring voor deze site