English / Nederlands

Alle foto's op deze pagina zijn gemaakt met een Sony digitale camera.

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Oriëntatiepunten in Bangkok (Deel 2)
Deel 1

Deze pagina's proberen u wegwijs te maken in Bangkok.
U treft hier een Google Map van Bangkok en een aantal foto's aan, van wat ik "oriëntatiepunten" in Bangkok noem, met een paar suggesties voor stadswandelingen.

***

Kijk eerst eens naar de Google Map van Bangkok. U kunt hem wilt vergroten door op "Grotere kaart" te klikken. Omdat dit u leidt naar de site van Google Maps in hetzelfde venster of in dezelfde tab, is het handiger om rechts te klikken op de link en hem te openen in een nieuw venster of een nieuwe tab!


View Larger MapIk ga hier verder met de foto's van oriëntatiepunten, in willekeurige volgorde:

(De oriëntatiepunten op deze pagina kunnen bijna allemaal gevonden worden langs de Chao Phraya Rivier)

***

Tha Chang ("Olifant Pier")

Tha Chang

Het Thaise woord "Tha" betekent "Pier". De meeste pieren zijn haltes van de Express Boat, die - zoals elders op deze site vermeld is (op mijn pagina's over openbaar vervoer in Thailand)- een zeer geschikt vervoersmiddel over de Chao Phraya Rivier.
Tha Chang
is een uitstekende plaats om uit de Express boot te stappen wanneer u het Grand Palace en Wat Phra Kaew wilt bezoeken. U stapt bijna voor de deur van deze grote toeristische attracties uit wanneer u hier van de pier afloopt.
***
Praktische tip: "Gidsen" zullen proberen om u hun diensten aan te bieden voor uw bezoek aan het Grand Palace en Wat Phra Kaew. Ga daar alleen op in wanneer u een 'menselijke' gids wilt hebben, want bij de kassa, waar u entreegeld moet betalen, ontvangt u gratis een uitgebreid boekje over het Grand Palace en Wat Phra Kaew!
***
Op Tha Chang bent u ook dicht in de buurt van Wat Pho, een van de meest indrukwekkende Tempels in Bangkok, vanwege de gigantische liggende Boeddha. Sla rechtsaf wanneer u uit Tha Chang komt en u bent binnen een paar minuten bij Wat Pho. En wanneer u wat verder loopt in dezelfde richting kunt u, na uw bezoek aan Wat Pho, Pak Klong Talat (Pak Klong markt) bezoeken. Zoals hieronder opnieuw zal worden gezegd: Dit is een grote bloemen-en groentemarkt, die zeker een bezoek waard is.
Als u linksaf wanneer u uit Tha Chang komt, loopt u in derichting richting van Sanam Luang, op de vorige bladzijde genoemd (naar aanleiding van de foto van het Democratie Monument). Ik herhaal: in de buurt van Sanam Luang vindt u het Nationale (historische) Museum, het Nationale Theater en het Nationale Kunst Museum. Voordat u op Sanam Luang komt, passeert u Wat Mahathat, een tempel met een interessante Boeddhistische boekhandel, waar ook cursussen in meditatie worden gegeven. Mocht u graag een langere wandeling maken, dan kunt u langs Sanam Luang lopen, dan linksaf slaan bij het Nationale Theater en doorlopen naar Banglampoo, maar dat is een vij lange wandeling (hoewel ik hem een aantal keer heb gemaakt).
U kunt ook een kopje koffie (of iets anders) gaan drinken in het Royal Hotel, aan het eind van Sanam Luang. Het Royal Hotel werd bekend tijdens de bloedige demonstraties voor de democratie in 1992. U kunt iets meer over die periode lezen op mijn pagina over Koning Bhumibol Adulyadej. En na het Royal Hotel komt u terecht bij Rachadamnoen Avenue en kunt u naar het Democratie Monument lopen. Als u dat doet, passeert u een verkoopplaats voor (staats)loten. Probeer uw geluk.

***

Herinneringsbrug (Memorial Bridge)

Memorial Bridge

Dit is een ideale locatie om diverse bezienswaardigheden te bezoeken. U komt er - zoals u al verwachtte - per "Express Boat". Als u de bovenstaande afbeelding onthoudt, kunt u de ernaast liggende pier nauwelijks missen. Die pier heet Tha Phut Sapan, wat zoveel betekent als "Herinneringsbrug Pier". Als u van boord komt, ga dan naar linksaf en u kunt de brug oversteken. Loopt u vanaf de pier ongeveer rechtdoor, dan komtu op Pak Klong Talat (Pak Klong markt), hierboven al genoemd als een grote markt voor bloemen en fruit. Als u hier gaat kijken, vergeet dan niet om ook naar de grote (groente)marktterreinen aan beide kanten van de straat te lopen.
Wat groenten en fruit betreft is dit een groothandelsmarkt, zoals bijvoorbeeld Covent Garden in Londen en Les Halles in Parijs ooit was. In Thailand is de belangrijkste groothandelsmarkt voor groenten dus nog steeds in het centrum van Bangkok!
Als u terug naar de brug gaat, na het bekijken van Pak Klong Talad, slaat u linksaf bij de brug (zodat u de brug achter u laat) in Chakkrawat Road, en u bent op weg naar Chinatown. Maar voordat u daar aankomt loopt u langs "Old Siam", een niet zo groot, maar toch leuk winkelcentrum. Rond dit winkelcentrum vindt u diverse winkels die pistolen en geweren verkopen. Dus als u toch al van plan was er een te kopen is dit de enige plaats in Bangkok die ik ken om dit soort zaken te doen.
Goed, nu bent u weer bij Chakkrawat Road. Sla vervolgens rechtsaf wanneer u bij Yaowarat Road komt, en u bent in het hartje van Chinatown. Neem een kijkje in de kleine "soi's" op de Chinese markt. Tegen het einde van Yaowarat Road komt u bij Wat Traimit ofwel de Tempel van de Gouden Boeddha. De Tempel zelf is nauwelijks het aanzien waard, maar de massief gouden Boeddha is zeker indrukwekkend! Vergeet niet om ook even binnen te lopen in het Chinese Altaar tegenover Wat Traimit. Het is ook best de moeite waard, en heel anders dan een Thaise Tempel! U bent nu ook dicht Hua Lampong, het Centraal (trein)station van Bangkok, waar u bijvoorbeeld in het weekend een uitstapje naar de River Kwai kunt maken. Zie mijn aparte pagina's daarover. Een aanrader!Nonthaburi Pier

Nonthaburi Pier Nonthaburi straatlantaren

Dit is niet echt een bezienswaardigheid, maar u moet er eigenlijk toch naartoe gaan omdat het het meest noordelijkste punt is waar de Express Boat Service nog komt.
Ik raad u aan om hierheen te gaan, en vervolgens naar het meest zuidelijkste punt van de Express Boat Service (zie hieronder) te gaan, als een van de voordeligste uitstapjes die Bangkok kent. Zie mijn pagina over de Chao Phraya rivier (nadat u deze pagina gelezen heeft!) om te zien wat u kunt verwachten op dit uitstapje.
In Nothaburi kunt u bijvoorbeeld lunchen in het drijvende restaurant vlakbij de pier. Het ziet er niet erg hygiƫnisch uit, maar het eten is er goed, en ik ben er nog nooit ziek van geworden. En tijdens de korte wandeling naar het restaurant, kijk u natuurlijk naar de lantarenpalen. Die zijn versierd met doerians (zie de foto hierboven). Nonthaburi is van oudsher een plaats waar doerians worden gekweekt. Loop ook wat rond op de grote markt van Nonthaburi.

***

Wat Rajsingkorn Pier

Wat Rajsingkorn Pier

Dit is de meest zuidelijke pier van de Express Boat Service. Dat wil zeggen: overdag. Alleen tijdens de spitsuren is er een Express boot die nog verder naar het zuiden gaat (zie hieronder). Dichtbij Wat Rajsingkorn Pier vindt u de Tempel met die naam. En nu u er toch bent, kunt u binnen een kijkje nemen. Op de muren die vanaf de pier naar de Tempel leiden ziet u wijze Boeddhistische spreuken geschilderd. In feite is er op dit punt niet veel meer te zien dan de Tempel. Het dichtstbijzijnde hotel is het Menam Hotel. U zou er iets kunnen gaan eten of drinken. Er is een steigertje dichter bij het Menam Hotel, dus loop op de terugweg gewoon naar de rivier.

***

Rama IX Brug

Bij Rama IX Brug Rama IX Brug

Tijdens het spitsuur is er een (andere) "Express Boat Service" die gaat van (in het Noorden) Siriraj Ziekenhuis naar het meest zuidelijke punt langs de rivier: Rama IX Brug. Dat is - volgens Thaise bronnen - de langste hangbrug in ter wereld. Of dit waar is of niet weet ik niet, maar het is zeker een indrukwekkende brug. Zie de bovenstaande foto's. Als u hem wilt zien, neem dan een Express boot vroeg in de ochtend. Aan de andere kant: In feite is daar behalve de brug niets te zien. Dus als u genoeg hebt aan het bekijken van deze foto, ga dan maar niet. Nou ja, er is een winkelcentrum met een paar restaurants, maar het is verre van indrukwekkend, hoewel ik er een goede Japanse "suki" lunch heb gehad.

***

En hier hebben we dan het einde van een tocht, die u leidt langs enkele van de ori¨ntatiepunten van Bangkok bereikt.
Deze tocht was verre van compleet, maar ik hoop dat hij u helpt uw weg te vinden.


***

***

Privacy verklaring voor deze site