English / Nederlands

Thailand

Click to see the Thai Proverb of the Day!

Thaise ergernissen

Bestaan die ook? Is Thailand geen paradijs? Nee, zeker niet. Er zijn een aantal dingen die u vanaf de eerste dag zullen ergeren, en andere dingen die u steeds meer zullen gaan ergeren naarmate u er vaker komt! Ze moeten genoemd worden, zodat u erop voorbereid bent! Ik begin met een bescheiden opsomming. Hopelijk hoeft die niet uitgebreid te worden tot een aantal bladzijden!Bagageruimte in een taxi

Wanneer u op een verre reis gaat is het niet onredelijk om een koffer per persoon mee te nemen, en wat andere bagage, zoals een cabinekoffertje en een handtas. Toch? Wees dan voorbereid op uw eerste ergernis na aankomst!
wanneer u aankomt op het vliegveld en een taxi neemt naar uw hotel (en natuurlijk ook wanneer u voor de terugreis weer naar het vliegveld gaat) zult u zien dat alle (niet de meeste, maar alle) taxi's nauwelijks bagageruimte hebben. Wanneer ze hun kofferbak openen zult u zien dat vrijwel alle ruimte is ingenomen door een gastank, die ze hebben laten installeren in de bagageruimte om brandstofkosten te sparen.

En nu?

U zult dit als een feit moeten accepteren. Uw koffers passen er niet meer bij.
De chauffeur zal u zeggen dat er niets aan de hand is, en hij zal een stuk elastiek te voorschijn toveren, waarmee hij zal proberen de kofferbak van zijn wagen alsnog af te sluiten met uw koffers erin geperst. Als hij uw koffers onderweg verliest kunt u zich troosten met de gedachte dat u niet de eerste buitenlander bent die op deze manier zijn koffers of de inhoud ervan gedeeltelijk kwijtraakt. Een schrale troost! Het enige veilige alternatief is het gebruik maken van een (betrouwbare) "limousine service", bijvoorbeeld van uw luchtvaartmaatschappij. In 90% van de gevallen krijgt u dan een normale auto met bagageruimte. Dit kost u meer geld. Dus u moet kiezen tussen twee alternatieven: hopen dat de taxi een goed stuk elastiek heeft en ermee kan omgaan, of een grotere auto huren.

Kan het echt niet anders?

Als ervaren Thailand-reizigers wagen wij het altijd met de taxi met elastiek. En wanneer we een taxi bellen voor de terugweg naar het vliegveld, zeggen we er altijd bij dat we twee grote koffers hebben en vragen of hij die kan vervoeren. Het is ons nog nooit overkomen, in de ruim twintig jaren dat we Thailand bezoeken, dat een taxichauffeur dan toegaf dat hij geen twee koffers aan kon. Wel is het ons meer dan eens overkomen dat de chauffeur, na een kwartiertje goochelen met zijn elastiek, toegaf dat het hem niet lukte om de bagage naar het vliegveld te vervoeren.
Maar in al die jaren hebben we NOOIT een taxi gezien met ruimte voor twee gemiddelde koffers. Als u in een drie- of meer sterrenhotel logeert, heeft het hotel waarschijnlijk ook een auto met wel een behoorlijke bagageruimte. Gebruik die service als die er is. Of accepteer de elastiek-truc. Dit is werkelijk een beschamende situatie in een beschaafd land: geen ruimte voor de bagage van de buitenlandse gasten!

***

Dubbele prijzen

In Thailand, en voor zover ik weet nergens anders ter wereld, betalen buitenlanders een hogere prijs voor hotels, attracties en noem het maar op. Dit gebeurt niet als een probeersel of als een truc, maar dit is een officieel erkend systeem. Buitenlanders betalen meer. In Nationale Parken (van de overheid) betaalt u bijvoorbeeld tien maal zoveel als Thaise burgers, en voor attracties moet u gewoon betalen wat er gevraagd wordt, doorgaans ongeveer vijf maal zoveel als Thaise burgers. Dat is een vreemd systeem en het zou onmiddellijk afgeschaft moeten worden.
Wie kan mij uitleggen waarom ik (veel) meer moet betalen dan iemand met de Thaise nationaliteit? Omdat ik rijker ben? Is dat zo? Thailand krijgt meer en meer miljonairs en zelfs miljardairs (in euro's) en zij betalen gewoon de "Thaise" prijs. Het is dus niet de (veronderstelde) rijkdom, maar de huidskleur die beslissend is.
En zijn de vele rugzaktoeristen, gemiddeld, rijker dan de gemiddelde Thai? Nee, natuurlijk niet.
Dus er is geen enkele rechtvaardiging voor dit officieel goedgekeurde systeem. Ik ben getrouwd met een Thaise vrouw. Wanneer zij telefonisch een hotel boekt, wordt de "Thaise" prijs genoemd, maar wanneer we vervolgens bij het hotel aankomen en ze mij zien wordt die prijs onmiddellijk verdubbeld tot de prijs voor vreemdelingen. Is dat redelijk? Nee!

Discriminatie

Discriminatie is het verschillend behandelen van mensen vanwege (onder meer) hun huidskleur. En dat is nu precies wat de Thais doen. Ze laten mij meer betalen, uitsluitend en alleen omdat ik een blanke huidskleur heb. Zelfs buitenlanders die permanent in Thailand wonen met een Thaise vrouw moeten de prijs "voor buitenlanders" betalen in hotels en overal elders waar twee prijzen gelden. Zo is het in Thailand! Ik stop maar met dit onderwerp voordat ik beledigend word!***

Verkopers, in het bijzonder kleermakers

Hoewel dit niet zo irritant is als de bovenstaande ervaringen, kan het knap hinderlijk zijn. Op plaatsen waar er veel verkopers zijn en weinig klanten, kunnen de verkopers behoorlijk hinderlijk worden. Ik heb er weinig moeite mee wanneer ik overal om mij heen hoor: "Please take a look Sir, I have special offer for you", maar soms (en dat overkwam mij in een paar plaatsen op Phuket, zoals Karon en Patong) kunnen de verkopers behoorlijk hinderlijk worden en letterlijk aan je beginnen te sjorren wanneer je zegt geen interesse te hebben. Het is me zelfs overkomen dat ze me zo ongeveer besprongen wanneer ik niets wilde kopen. Er was op die plaatsen weinig tot geen handel op dat moment. Ga dus niet in die smalle winkelstraatjes met kraam naast kraam wanneer het erg rustig is.
Er is overigens geen enkel probleem van deze aard op drukke plaatsen zoals de straten van Bangkok en op de populaire markten. daar kunt u zaken doen in een gemoedelijke en prettige sfeer.
Vreselijk irritant zijn de (Indiase) kleermakers, die je overal in Thailand ziet. Zodra u hun aanbod om binnen te komen kijken naar de prachtige aanbiedingen die ze speciaal voor u hebben worden ze extreem opdringerig en volhoudend, en blijken de speciale aanbiedingen toch niet te bestaan of raden ze u sterk aan om een betere kwaliteit te kopen. ga naar een Thaise kleermaker als u prettig zaken wilt doen.


***

***

Privacy verklaring voor deze site